Država ga zaboravila
335

Komandos koji je ubio Bin Ladena nema novca za hranu i zdravstveno

Klix.ba
Kuća u kojoj je ubijen Bin Laden
Kuća u kojoj je ubijen Bin Laden
Pripadnik jedinice SEAL američke mornarice, koji je pucao u bivšeg vođu Al-Kaide Osamu bin Ladena, ustvrdio je kako ga je njegova država potpuno zanemarila. Siromašni bivši komandos sada se bori da prehrani porodicu i plati zdravstvene usluge.

Uprkos tome što je ubio najtraženijeg američkog neprijatelja, bivši komandos je vraćen nazad u civilni život gdje ga je dočekalo siromaštvo. Kako prenosi RT, strijelac kojem ne navode ime, od septembra 2012. godine nije član jedinice SEAL, iz koje je otpušten 36 mjeseci prije roka kada bi mogao dobiti otpremninu.

Američka vlada ne čini iznimke ni u drugim slučajevima kada je riječ o otpremnini za učesnike operacija protiv Al-Kaide i sličnih organizacija.

"Teško je prihvatiti da čovjek koji iza sebe ima stotine uspješnih ratnih misija, jedan od najvažnijih ratnih veterana našeg doba, kojem je kruna karijere Bin Laden, nema ugodan povratak u civilni život", napisao je Phil Bronstein, izvršni direktor Centra za istraživačko novinarstvo u tekstu za Esquire.

Neimenovanog strijelca je Vlada SAD-a zaboravila, nije dobio nikakvo priznanje, niti novčanu nagradu, uprkos učešću u akciji smaknuća najtraženijeg teroriste. Bez penzije, zdravstvenog osiguranja i drugih primanja od države, bivši član SEAL-a je ostao prepušten sam sebi.

Tražio je i poslove poput vozača kamiona da bi prehranio porodicu. U američkoj mornarici mu je rečeno da bi mogao dobiti posao vozača kamiona koji prevozi pivo u Milwaukee, što je ponižavajuće.

S druge strane, bivši komandos sada sam plaća zdravstveno osiguranje 486 dolara mjesečno, što opet nije dovoljno da pokrije sve njegove potrebe.

"Ja i moja porodica više nemamo plaćenu zdravstvnu zaštitu", kaže bivši pripadnik američke mornarice, te dodaje da mu je rečeno kako više nije u službi i da nema besplatno zdravstveno osiguranje.

"Hvala za 16 godina službe. J**** se!", opsovao je razočarani bivši komandos.

Phil Bronstein se u tekstu za Esquire pita da li je to način na koji se Sjedinjene Američke Države zahvaljuju svojim ratnicima. Bivši član SEAL-a nije jedini, više od milion američkih porodica čiji su članovi učestvovali u američkim oružanim misijama trenutno je bez zdravstvenog osiguranja.

Obamina administracija Bin Ladenovo smaknuće smatra jednim od svojih najvećih uspjeha, ali je ljude koji su zaslužni za to ostavila na ulici da se bore za goli život.