Odali ga postovi
21

Ubijen muškarac u raciji FBI-ja, osumnjičen da je prijetio Bidenu i planirao njegovo ubistvo

S. Š.
Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Muškarac iz Utaha ubijen je tokom racije FBI-a u srijedu rano ujutro. Racija FBI-ja provedena je jer je muškarac bio istragom o navodnim prijetnjama predsjedniku Joeu Bidenu i njegovim bliskim saradnicima.

Jedan od zvaničnika rekao je za ABC News da je istraga počela u aprilu, a da je američku tajnu službu obavijestio u junu. Pored prijetećih postova, rekao je zvaničnik, muškarac pod istragom je na internetu sugerirao da planira da poduzme aktivnosti likvidiranja Bidena.

FBI zvaničnici u Salt Lake Cityju su rekli da se pucnjava dogodila oko 6:15 ujutro, po lokalnom vremenu, dok su specijalni agenti vršili pretrese kuće.

"FBI ozbiljno shvata sve incidente pucnjave koji uključuju naše agente ili članove operativne grupe. U skladu s politikom FBI-ja, incident s pucnjavom je pod kontrolom FBI-jevog inspekcijskog odjela. Pošto je istraga u toku, nemamo više informacija za javnost", saopćeno je iz FBI-ja.

Preminuli osumnjičeni bio je Craig Robertson, prema više izvora i saveznoj optužnicii koju je dobio ABC News.

Robertson se suočavao s tri tačke optužnice, prema optužnici - međudržavnim prijetnjama, prijetnjama predsjedniku te utjecanjem, ometanjem i odmazdom protiv federalnih službenika za provođenje zakona prijetnjama.

Optužnicom su uključene brojne objave na društvenim mrežama za koje se vjeruje da ih je Robertson objavio prijeteći da će ubiti Bidena i potpredsjednicu Kamalu Harris, kao i nekoliko zvaničnika uključenih u krivično gonjenje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Biden je trebao posjetiti Utah danas.

Među objavama koje je navodno objavljivao Robertson bio je i jedan objavljen šestog augusta, dva dana prije Bidenove zakazane posjete, navodi se u žalbi - odnosno danas.

"Čujem da Biden dolazi u Utah. Uzimam svoje staro gilli odijelo i čistim prašinu sa snajperske puške M24", stoji u objavi, prema žalbi, koja se poziva na post kao na "namjernu istinsku prijetnju da se ubije ili rani Biden."