Nestao u aprilu
0

Ubijen južnoafrički fotoreporter u Libiji?

SRNA
Porodica južnoafričkog reportera Antona Hammerl a (41), koji se u Libiji od aprila vodi kao nestao, saopštila je danas da vjeruju da je on mrtav nakon što su mu snage lojalne Moameru Gaddafiju opucale u stomak i ostavile ga u pustinji.

Porodična prijateljica Bronvin Fridlender rekla je da je Hamerl, koji ima i austrijsko državljanstvo i živi u Londonu, pogođen u stomak 5. aprila.

Dva američka novinara James Foley i Clare Morgana Gillis i španski fotograf Manu Brabo bili su sa Hammerlom kada su ih zarobile snage lojalne Gaddafiju. 

Fridlender je istakla da je, prema izjavama oslobođenih novinara, Hammerl je ostavljen da iskrvari dok su njih odvodile Gaddafijeve snage. 

"Njegove povrede su bile takve da nije mogao da preživi bez medicinske brige", rekla je ona.

Foley i Gillis su izjavili da se napad Gaddafijevih snaga desio u predgrađu grada Brege na istoku Libije i da je na njih otvorena vatra iz dva libijska kamiona.

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma bio je pod udarom kritika, jer nije iznio Hammerlovo pitanje na sastanku sa Gaddafijem u Tripliju tokom proteklog mjeseca.
Iz južnoafričkog Ministarstva inostranih poslova, koje je tokom ovog mjeseca saopštilo da posjeduje dokaz da je Hammerl živ, danas je saopšteno da je libijska Vlada lagala o fotografu.