Zadavljen u svom stanu
12

Ubijen 2018. godine: Otkriveni novi detalji o smrti Putinovog kritičara Nikolaja Gluškova

M. G.
Nikolaj Gluškova (Foto: EPA-EFE)
Nikolaj Gluškova (Foto: EPA-EFE)
Ruskog biznismena Nikolaja Gluškova, koji je pronađen mrtav 2018. godine, u njegovom domu na jugozapadu Londona zadavila je neidentificirana osoba, presudio je britanski mrtvozornik.

Gluškov, koji je u javnosti bio poznat kao jedan od kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, je pobjegao iz Rusije nakon što je za vrijeme dok je bio zamjenik direktora aviokompanije Aeroflot optužen za prevaru, a dobio je politički azil u Velikoj Britaniji 2010. godine.

U izvještaju s patologije predstavljenom na sudu navodi se da bi povrede mogle biti izazvane "hvatanjem za vrat, pritiskom odostraga, i napadačem koji je iza žrtve", izvijestio je BBC.

Britanska policija apelirala je na građane za sve informacije u sklopu istrage ubistva i rekla da traži crni automobil koji je viđen oko njegove kuće, ali koji nikada nije pronađen.

"Ovo je od samog početka bila izuzetno složena i izazovna istraga", rekao je zapovjednik Richard Smith, šef Londonske policijske komande za borbu protiv terorizma.

Policajci su uzeli stotine izjava i prikupili veliku količinu dokaznog materijala, ali do sada nije bilo hapšenja.

Protuteroristička policija vodi istragu o smrti. Dogodilo se to nedugo nakon pokušaja ubistva bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke u engleskom gradu Salisburyju, iako su detektivi rekli da nema zajedničke poveznice ova dva događaja.

Gluškov je također bio saradnik pokojnog ruskog tajkuna i također Putinovog kritičara, Borisa Berezovskog, koji je pronađen mrtav u martu 2013. godine sa šalom vezanim oko vrata u kupaonici luksuzne vile zapadno od Londona.

Njegova se porodica plašila da su ga možda ubili neprijatelji iz Rusije. Britanska policija i forenzički stručnjaci zaključili su da je to samoubistvo, iako je britanski sudija 2014. godine donio presudu o smrti Berezovskog, rekavši da ne može biti siguran je li se ubio ili je ubijen.