O motivima atentata
30

Ubica mislio da je Shinzo Abe pripadnik crkve zbog koje je njegova porodica bankrotirala

S. Š.
Portret Shinzo Abea (Foto: EPA-EFE)
Portret Shinzo Abea (Foto: EPA-EFE)
Tetsuya Yamagami, koji je identificiran kao atentator na bivšeg japanskog premijera Shinzo Abea, izjavio je kako je njegov motiv bilo saznanja da je Abe pripadnik crkve čiji je član bila i njegova majka, a zbog kojeg su kao porodica finansijski bankrotirali.

Crkva, čiji su članovi kolokvijalno poznati kao "Moonies", potvrdila je na današnjoj konferenciji za novinare da majka Yamagamija, koji je priveden nekoliko trenutaka nakon što je pucao na Abea s leđa tokom govora u predizbornoj kampanji u petak, prisustvuje sastancima otprilike jednom mjesečno.

Osumnjičeni Yamagami je rekao istražiteljima da je prvobitno namjeravao da gađa vođu organizacije, ali da je također namjeravao ubiti Abea, za kojeg je tvrdio da je promovirao crkvu u Japanu.

Rekao je da je njegova majka dala ogromnu donaciju crkvi prije više od 20 godina koja je na taj način finansijski uništila porodicu, prenosi Guardian.

Tomihiro Tanaka, predsjednik japanskog ogranka Porodične federacije za svjetski mir i ujedinjenje - poznatije kao Crkva ujedinjenja - odbio je komentarisati donacije, pozivajući se na policijsku istragu o Abeovoj smrti u gradu Nara na zapadu zemlje.

Inače, Abeov djed po majci, Nobusuke Kishi, koji je bio premijer Japana od 1957. do 1960., navodno je bio uključen u osnivanje političke grupe povezane s crkvom ujedinjenja, koja je dijelila njegove antikomunističke stavove.