Ubio šest i ranio jednu osobu
0

Ubica iz Tucsona će priznati krivicu?

SRNA
Amerikanac Jared Loughner (23), koji je optužen da je ubio šest osoba i teško ranio članicu Kongresa Gabrijellu Giffords 2011. godine, priznat će krivicu pred sudom u Tucsonu, piše dnevnik Los Angeles Times.

Prema pisanju lista, koji se poziva na neimenovane izvore upoznate sa slučajem, dogovor o sporazumnom priznanju krivice uslijedio je nakon što su psihijatrijski stručnjaci pregledali Loughnera i koji treba da svjedoče o njegovoj mentalnoj sposobnosti da prati proces.

Portparol kancelarije američkog državnog tužioca u saveznoj državi Arizona nije bio dostupan za bilo kakav komentar.

Giffordsova, koja je brzo napredovala u Demokratskoj stranci Arizone, održavala je redovni miting "Kongres na vašem uglu" kod supermarketa u Tucsonu u januaru 2011. godine kada je iz blizine pogođena hicem u glavu. Napadač je ubio još šest osoba, uključujući saveznog sudiju i njegovu devetogodišnju kćerku. Ranjeno je 13 osoba.

Loughner se tereti po 49 optužbi, među kojima je prvostepeno ubistvo. Prošle godine sud je u registar unio podatak da se Loughner ne osjeća krivim.

Giffordsova je podnijela ostavku na funkciju u Predstavničkom domu u januaru kako bi pažnju usmjerila na oporavak. Njen bivši saradnik pobijedio je na specijalnom glasanju za popunu njenog mjesta, a predstoji mu trka za reizbor u novembru za dodatni dvogodišnji mandat.