Svijet
36

Ubica iz Minhena žrtve mamio "besplatnom hranom u McDonald'su"

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Mladić koji je sinoć u Minhenu iz pištolja usmrtio devet osoba, od čega je najviše mladih, istraživao je o ubilačkim pohodima u školama, zbog čega ga se povezuje sa norveškim ubicom Andersom Breivikom.

Vjeruje se da je upravo ovim činom želio obilježiti petu godišnjicu Breivikovog luđačkog pohoda i ubijanja 77 mladih na otoku Utoya i u Oslu.

Usamljeni tinejdžer koji je pucao na više lokacija u Minhenu, da bi se potom ubio, prethodno je istraživao o ovim masovnim ubistvima po školama, a žrtve je namamio prevarom na društvenim mrežama gdje je hakovao profil jedne djevojke i nudio besplatnu hranu u restoranu McDonald's u najvećem bavarskom tržnom centru.

Zvaničnici su objavili i da se 18-godišnjak, kojeg lokalni mediji nazivaju Ali Sonboly, liječio od depresije, te da se još uvijek školovao.

Istražitelj Robert Heimberger danas je otkrio da je na Facebooku pozvao ljude da u 16 sati dođu u McDonald's uz poruku: "Dat ću ti nešto ako želiš, ali neće biti preskupo".

"Izgleda da je to osumnjičeni pripremio, a potom i poslao", kazao je Heimberger, prenosi Guardian.

Školski drugovi o Sonbolyju su kazali da je trpio izrugivanja u školi jer je bio debeljuškast, tako da se teško sprijateljivao, dok su ga komšije opisale kao povučenog i lijenog momka. Radio je kao dostavljač novina Münchener Wochenblatt, ali ih je, kako kažu komšije, često bacao u smeće umjesto da ih isporučuje na adrese.

Jedna od knjiga pronađenih u njegovom domu bila je "Why Kids Kill: Inside the Minds of School Schooters", ali policija još uvijek ne zna šta je mladića motivisalo na ovaj napad.