Svijet
206

Poznat identitet napadača u Minhenu, policija kaže da je napad "djelo poremećene osobe"

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Osamnaestogodišnji revolveraš sa njemačko-iranskim državljanstvom Ali David Sonboly ubio je sinoć u Minhenu devet osoba, a ranio 27, od čega je 10 u kritičnom stanju, a među njima i jedan 13-godišnji dječak.

Prema posljednjim informacijama koje je jutros objavila policija na konferenciji za medije, svi ubijeni su bili građani Minhena, a najviše je tinejdžera i mladih ljudi. Među ubijena su tri žene, ali još uvijek nema potvrda o nacionalnosti žrtava.

Mediji s Kosova prenose da su članovi porodica objavili na društvenim mrežama kako je u Mihnenu ubijeno i troje Albanaca s Kosova. Policija to nije mogla potvrditi.

Bavarska policija vjeruje da je napadač djelovao sam kada je otvorio vatru u restoranu brze hrane, a potom i u trgovačkom centru. Kod njega je pronađen pištolj Glock-17, za koji nije imao dozvolu, i pun ruksak metaka.

Šef policije Hubertus Andrae kazao je da mladić rođen u Minhenu, nije bio poznat policiji, nije bio izbjeglica i pohađao je srednju školu. Sinoćnji napad nazvali su "djelom poremećene osobe". Čekaju se rezultati toksikoloških testova koji će pokazati da li je bio pod utjecajem nekih supstanci.

Utvrđeno je da je bio ljevoruk, te da je patio od depresije od koje se liječio.

Stan u kojem je živio sa roditeljima u minhenskom naselju Maxvorstadt se pretražuje, a 40-godišnji komšija Telfije Dalpi kazao je da je šokiran.

"Šta se dogodilo tom dječaku?", upitao je. "Samo Bog zna šta mu je bilo. Ja nemam pojma. Bio je dobro ljudsko biće. Nisam upoznat da je bilo kome nešto nažao učinio".

Policija zasad ne vidi povezanost između napada 17-godišnjeg imigranta sjekirom na putnike u vozu, koje se u toj zemlji dogodilo proteklog ponedjeljka.

"Nema razloga da stanovništvo ne nastavi s normalnim aktivnostima", kazao je Andrae dodajući da je javni saobraćaj uglavnom ponovo uspostavljen.

Istraga se nastavlja s fokusom na ispitivanje ljudi bliskih napadaču. Roditelji napadača nisu u stanju dati izjavu policiji.

Istaknuto je i da nema informacija koje bi mogle potvrditi glasine da je napadač žrtve namamio u McDonald's putem Facebooka.