Njemačka
0

Ubica Egipćanke na doživotnoj robiji

FENA
Savezni sud u Karlsrueu potvrdio je danas kaznu doživotnog zatvora Aleksu V, (28), ubici Egipćanke Marwa El-Sharbini (31), odbacivši kao neosnovan zahtjev optuženog za reviziju presude.

Sud u Karlsrueu potvrdio je raniju odluku Zemaljskog suda u Dresdenu.

Ubistvo ove Egipćanke izazvalo je brojne osude i Njemačkoj, ali i oštra reagiranja arapskog svijeta, naročito, u Egiptu. Aleks V. njemački Rus je mladu Egipćanku, koja je bila trudna, ubio u sali Zemaljskog suda u Dresdenu prošle godine, ubodima nožem i, kako je rečeno na suđenju u Dresdenu, iz mržnje prema strancima. Ubica živi više godina u Njemačkoj i pred sudom u Dresdenu je, kada je ubio mladu ženu, odgovarao zbog toga što ju je na jednom dječijem igralištu ranije vrijeđao i nazivao teroristkinjom.

Aleks V. je pokojnu Egipćanku u sali Zemaljskog suda u Dresdenu ubio sa najmanje 16 uboda nožem i povrijedio par osoba. Poslije te tragedije u sudu su promijenjene mjere sigurnosti.

Ovaj Nijemac iz Rusije je, kako saznaje štampa, prije napada na ženu rekao da ona nema šta da traži u Njemačkoj i prijetio da će, kada ekstremno desna Nacionaldemokratska partija, čiji je on, navodno, simpatizer, dođe na vlast "s tim biti gotovo".

Pokojna mlada žena je 2005. godine, zajedno s mužem koji se bavio genetikom, došla u Njemačku, gdje je godinu dana kasnije rodila sina.