Retorička utjeha?
34

UAE upozoravaju na rizik od regionalnog prelijevanja i dalje eskalacije nasilja

L. S.
Arapski lideri pojačavaju pritisak na Izrael i njegovog saveznika Sjedinjene Američke Države (SAD) da okončaju rat, koji je sada već u njegovom 28. danu.

Hamasovi borci se bore protiv invazije izraelskih trupa u dijelovima bombardirane Gaze dok palestinski broj poginulih raste iznad 9.000.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) upozorili su da postoji stvarni rizik od regionalnog prelivanja izraelskih napada na Gazu, dodajući da neumoljivo rade na osiguravanju humanitarnog prekida vatre.

"Dok nastavljamo raditi na zaustavljanju ovog rata, ne možemo zanemariti širi kontekst i potrebu da smanjimo regionalnu temperaturu koja se približava tački ključanja", rekla je Noura al Kaabi, državna ministrica vanjskih poslova, na političkoj konferenciji u glavnom gradu Abu Dabiju.

"Rizik od regionalnog preljijevanja i dalje eskalacije je stvaran, kao i rizik da će ekstremističke grupe iskoristiti situaciju da unaprijede ideologije koje će nas držati zaključane u ciklusima nasilja", zaključila je al Kaabi.

Naime, za razliku od država gdje su na vlasti ljevičari, većina arapskih država ne pokazuje namjeru zaoštravati odnose s Izraelom, osim retorički kako bi se smirila javnost. Očekivalo bi se, međutim, da će one biti najodlučnije u tome.