Evropa
0

U zračnom prometu štrajkovi i najave novih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropski zračni prijevoz pogođen je danas štrajkom francuskih kontrolora leta koji su izazvali haos i poremećaje dan poslije štrajka pilota njemačke aviokompanije Lufthanse i uoči nacionalnog štrajka u Grčkoj koji će obustaviti cjelokupan promet.

Francuski sindikati pozvali su u utorak na petodnevni štrajk kontrolora leta jer su nezadovoljni sporazumom o modernizaciji te djelatnosti koji su potpisale Njemačka, Belgija, Francuska, Luksemburg, Holandija i Švicarska.

Sindikati strahuju da će zbog reformi u kontroli leta biti otpuštanja.

U utorak je zbog štrajka otkazana polovica letova na kratkim i srednjim relacijama, a očekuje se da će poremećaji trajati do subote ujutro, javlja Reuters iz Pariza.

Britanska agencija izvještava o golemom nezadovoljstvu putnika blokiranih u pariškim zračnim lukama.

Štrajk je izazvao poremećaje u zračnom prometu Belgije, naročito na letovima za jugoistok, Afriku, Sjevernu Afriku te Bliski istok, prenosi agencija AFP iz Bruxellesa.

Paraliza francuskog zračnog prometa nastupila je dan poslije štrajka pilota njemačke Lufthanse koji je trebalo da potraje četiri dana, ali je u ponedjeljak ipak prekinut i neće biti nastavljen do 8. marta dok traju razgovori o plaćama i sigurnosti radnih mjesta.

Grčka, članica Evropske unije najteže pogođena krizom s dugom od 300 milijardi eura, suočena je s 24-satnim nacionalnim štrajkom u kojem će u srijedu tri miliona radnika iz javnoga i privatnog sektora izraziti nezadovoljstvo najavljenim strogim mjerama vlade.

Zbog općeg štrajka u srijedu će u Grčkoj stati cjelokupan promet: cestovni, zračni, željeznički i pomorski, piše agencija DPA.

Najavljeni štrajk drugi je veliki protest grčkih radnika otkako je Atina objavila da će smanjiti svoj deficit iz 2009., od 12,7 posto BDP-a na tri posto, koliko je dopušteno u Evropskoj uniji.

Analitičari upozoravaju da će socijalni nemiri teško umiriti strane ulagače i Evropsku uniju koja jako zamjera Atini što je Bruxellesu tajila prave razmjere deficita.

Prema anketi 75,8 posto Grka smatra da ne bi trebalo štrajkati dok ne prođe kriza.

Evropska unija obećala je političku potporu Grčkoj ali uz strogo poštivanje propisanih rokova i uz strog nadzor.