Svijet
9

U zračnom napadu u Alepu bolnica potpuno uništena, među poginulima i posljednji pedijatar u gradu

Klix.ba
Najmanje 14 pacijenata i tri ljekara poginula su u zračnom napadu na bolnicu koji se dogodi u sirijskom gradu Alep, javila je dobrotvorna organizacija Ljekari bez granica.

Među ubijenima u bolnici al-Quds je i posljednji pedijatar u ovom gradu. Lokalni izvori okrivili su sirijsku vladu i ruske ratne vojne avione, ali niko od zvaničnika nije komentirao ovaj slučaj.

"Ljekari bez granica radili su u ovoj bolnici u Alepu koja je uništena. Očekuje se daće broj mrtvih rasti. Ova bolnica je dobro poznata i udarena je direktnim zračnim napadima. Osuđujemo uništavanje al-Quds bolnice kojim se oduzela ljudima esencijalna zdravstvena pomoć", rekli su iz organizacije Ljekari bez granica.

Aktivista koji je bio u bolnici Zuhair rekao je kako su pogođene i zgrade okolo. "Udarile se nas dvije rakete iz zraka, teške rakete iz ruskog borbenog aviona. Pored bolnice se nalazi petospratna zgrada koje se srušila i ne znamo koliko u njoj ima poginulih i povrijeđenih", rekao je Zuhair.

Civilna zaštita je objavila kako su bolnicu i okolne zgrade pogodile četiri zračne rakete.

Nasilje u Siriji se intenziviralo tokom posljednjih dana, uprkos primirju. Porast nasilja zabilježen je nakon što je sirijska vojska podržana zračnim napadima Rusije, krenula s ofanzivom prema Alepu. Eskalacija je prijetila prekidom mirovnih pregovora u UN-u koji su obnovljeni prošlog mjeseca.

Sirijski državni mediji nisu objavili niti jednu riječ o ovom napadu.