Svijet
0

U Zagrebu počela konferencija o trgovini ljudima

FENA
Bez adekvatno vođene baze podataka nemoguće je shvatiti problem trgovanja ljudima, rekao je u utorak u Zagrebu Luka Mađerić iz Ureda Vlade HR za ljudska prava na početku međunarodne konferencije o upravljanju prikupljanjem podataka u sklopu projekta za borbu protiv trgovanja ljudima u jugoistočnoj Europi.

Dvodnevna regionalna konferencija o upravljanju prikupljanjem podataka bavit će se projektom kojemu je cilj ustanovljavanje regionalnih kriterija za prikupljanje podataka o trgovanju ljudima te stvaranje baza podataka o tom problemu, rekao je Mađerić.

Međunarodnu konferenciju organizira Međunarodni centar za razvoj migracijske politike (ICMPD) iz Beča, u suradnji s Uredom za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske.

Prema riječima Gottfrieda Zuerchera, glavnoga direktora ICMPD-a, u borbi protiv trgovanja ljudima i u regiji i u Europskoj uniji "velika je prepreka nedostatak sustavno prikupljanih relevantnih podataka".

U projektu sudjeluje deset zemalja jugoistočne Europe - Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldova, Crna Gora, Rumunjska i Srbija.

Cilj programa jest ojačati sposobnost zemalja jugoistočne Europe da sustavno prikupljaju podatke i upravljaju podacima relevantnima za trgovanje ljudima (trafficking of human beings).

Također, projektom se želi pridonijeti harmonizaciji podataka i ustanoviti održive baze podataka koje će biti u vlasništvu zemalja sudionica. Riječ je o dvjema bazama podataka: jednoj koja će se temeljiti na podacima o žrtvama, a druga na podacima o osobi koja trguje ljudima, opisala je ciljeve projekta Rebecca Surtees, voditeljica projekta i konzultantica ICMPD-a.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, trgovanje ljudima velik je i globalan posao, vrijedan 32 milijarde dolara na godinu. Eksploatirane osobe dolaze iz 127 zemalja, a eksploatiraju ih u 137 zemalja na svijetu. "Statistički, tu se nema što napraviti", rekao je Zuercher, a regija jugoistočne Europe izvrsno je mjesto za ovakav projekt jer su u deset zemalja sudionica i zemlje podrijetla i zemlje destinacije trgovine ljudima, te zemlje transfera.

Ovaj je projekt samo početak, a kvaliteta baza podataka ovisit će o njihovu stalnom usavršavanju i državama koje im budu vlasnici, rekao je Mađerić iz Vladina ureda za ljudska prava.