{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Zagrebu počela konferencija o trgovini ljudima

F
19.6.2007. u 14:51
0
0
U Zagrebu počela konferencija o trgovini ljudima
0
U Zagrebu počela konferencija o trgovini ljudima
Bez adekvatno vođene baze podataka nemoguće je shvatiti problem trgovanja ljudima, rekao je u utorak u Zagrebu Luka Mađerić iz Ureda Vlade HR za ljudska prava na početku međunarodne konferencije o upravljanju prikupljanjem podataka u sklopu projekta za borbu protiv trgovanja ljudima u jugoistočnoj Europi.
Dvodnevna regionalna konferencija o upravljanju prikupljanjem podataka bavit će se projektom kojemu je cilj ustanovljavanje regionalnih kriterija za prikupljanje podataka o trgovanju ljudima te stvaranje baza podataka o tom problemu, rekao je Mađerić.

Međunarodnu konferenciju organizira Međunarodni centar za razvoj migracijske politike (ICMPD) iz Beča, u suradnji s Uredom za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske.

Prema riječima Gottfrieda Zuerchera, glavnoga direktora ICMPD-a, u borbi protiv trgovanja ljudima i u regiji i u Europskoj uniji "velika je prepreka nedostatak sustavno prikupljanih relevantnih podataka".

U projektu sudjeluje deset zemalja jugoistočne Europe - Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldova, Crna Gora, Rumunjska i Srbija.

Cilj programa jest ojačati sposobnost zemalja jugoistočne Europe da sustavno prikupljaju podatke i upravljaju podacima relevantnima za trgovanje ljudima (trafficking of human beings).

Također, projektom se želi pridonijeti harmonizaciji podataka i ustanoviti održive baze podataka koje će biti u vlasništvu zemalja sudionica. Riječ je o dvjema bazama podataka: jednoj koja će se temeljiti na podacima o žrtvama, a druga na podacima o osobi koja trguje ljudima, opisala je ciljeve projekta Rebecca Surtees, voditeljica projekta i konzultantica ICMPD-a.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, trgovanje ljudima velik je i globalan posao, vrijedan 32 milijarde dolara na godinu. Eksploatirane osobe dolaze iz 127 zemalja, a eksploatiraju ih u 137 zemalja na svijetu. "Statistički, tu se nema što napraviti", rekao je Zuercher, a regija jugoistočne Europe izvrsno je mjesto za ovakav projekt jer su u deset zemalja sudionica i zemlje podrijetla i zemlje destinacije trgovine ljudima, te zemlje transfera.

Ovaj je projekt samo početak, a kvaliteta baza podataka ovisit će o njihovu stalnom usavršavanju i državama koje im budu vlasnici, rekao je Mađerić iz Vladina ureda za ljudska prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: