Boris Johnson najavio
109

U Velikoj Britaniji se zatvaraju kafići, pubovi i restorani

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Premijer Velike Britanije Boris Johnson najavio je u petak zatvaranje kafića, barova i restorana.

"Kolektivno poručujemo da će se kafići, pubovi, barovi i restorani večeras zatvoriti i ne mogu i neće se otvoriti sutra. Također poručujemo da se noćni klubovi, pozorišta, kina, teretane i centri za zabavu zatvaraju u istom vremenskom rasponu", rekao je Johnson.

Kako je rekao to su mjesta na kojima se ljudi okupljaju, piše CNBC.

"Zapravo je svrha ovih poslova u mnogim slučajevima okupiti ljude, ali, žalosno je što se danas bojim, barem za sada, fizički, moramo ljude razdvojiti ", rekao je Johnson.

Nije odmah bilo jasno jeli preporuke moguće provesti po zakonu, iako je Johnson rekao da zakoni za izdavanje dozvole dopuštaju vladi da naredi ovo. Premijer je rekao da će se nove najavljene mjere preispitivati na mjesečnoj osnovi. Do danas je Velika Britanija prijavila 3.297 slučajeva koronavirusa, uključujući 168 smrtnih slučajeva, prema sveučilištu Johns Hopkins.

Stojeći uz Johnsona na konferenciji za novinare, britanski ministar finansija Rishi Sunak najavio je da će vlada plaćati 80% plate zaposlenicima koji nisu u mogućnosti raditi - do 2.500 funti mjesečno. Sunak je opisao dodatne mjere kao “bez presedana” u historiji britanske države. Škole u Engleskoj, Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj zatvorit će se do daljnjeg od petka.

Bivši gradonačelnik Londona isključio je mogućnost zaustavljanja javnog prijevoza u Londonu, uprkos špekulacijama o mogućim ograničenjima putovanja u kojima živi oko 9 miliona ljudi. Vladu Velike Britanije kritiziraju da je previše oprezna sa svojim pristupom širenju koronvirusa.

Velika Britanija saopćila je o šestom slučaju koronavirusa u Evropi, iza Italije, Španije, Njemačke, Francuske i Švicarske. Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je Evropu proglasila novim epicentrom epidemije. Italija je zabilježila najveći zaraženih na kontinentu. Registrirao je i više smrtnih slučajeva nego bilo koja druga država u svijetu, pretekavši Kinu - gdje je epidemija započela u decembru. Početkom ove sedmice britanski ministar finansija najavio je paket pomoći u iznosu od 330 milijardi funti (398 milijardi USD).