Obrazovna reforma
39

U Velikoj Britaniji matematika nije obavezan predmet za sve učenike, ali Sunak sada to mijenja

S. Š. U.
Britanski premijer namjerava kao obavezu nametnuti učenje matematike za sve učenike (Foto: EPA-EFE)
Britanski premijer namjerava kao obavezu nametnuti učenje matematike za sve učenike (Foto: EPA-EFE)
Novim planom koji će danas predstaviti britanski premijer Rishi Sunak, svim učenicima u Velikoj Britaniji matematika će biti obavezan predmet do kraja srednjoškolskog obrazovanja, što trenutno nije slučaj.

Premijer će danas u svom prvom ovogodišnjem govoru reći da postoji potreba da se "preispita naš pristup matematici" te dodati kako "puštanje djece u svijet bez tih vještina iznevjerava djecu."

Detalji premijerove "nove misije" bit će objavljeni "u dogledno vrijeme", prenosi Skynews, iako vlada nije predvidjela da matematika postane obavezan predmet.

Laburisti su mišljenja da bi to bilo samo "prazno obećanje" ako ne bi mogli zaposliti i više nastavnika matematike.

Prema vladinim podacima, oko osam miliona odraslih u Velikoj Britaniji ima matematičke vještine na nivou djece iz osnovne škole, dok je 60 posto učenika u nepovoljnom položaju jer sa 16 godina nemaju osnovne matematičke vještine.

"Trenutno samo polovina svih učenika uopšte uči matematiku, a ipak, u svijetu u kojem su podaci posvuda, a statistika podupire svaki posao, poslovi naše djece zahtijevat će više analitičkih vještina nego ikada prije", dio je govora britanskog premijera.

Sunak želi da učenici uče matematiku u nekom obliku sve do 18. godine, a vlada istražuje pravi put izvan osnovnih kvalifikacija iz matematike, pokušavajući pronaći inovativne opcije.

Očekuje se da će tokom govora Sunak priznati da "reforma takvog razmjera neće biti laka", što znači da politika promjene nastavnog plana ne bi trebala stupiti na snagu do narednog saziva parlamenta.

Sunak je i ranije kazao da želi stvoriti novu "britansku maturu" koja zahtijeva od svih šesnaestogodišnjaka da uče osnovne predmete, uključujući matematiku i engleski jezik, izvan bazičnog nivoa.

Iz Downing Street ističu da će učenici koji uče matematiku do 18. godine staviti Veliku Britaniju u rang sa većinom drugih razvijenih zemalja , uključujući Australiju, Kanadu, Finsku, Francusku, Njemačku, Japan, Norvešku i SAD.