Svečani prijem
23

U UN-u obilježen Dan Oružanih snaga i Dan državnosti BiH, Lagumdžija govorio o Dejtonu

B. R.
Zlatko Lagumdžija na svečanosti povodom Dana OS BiH i Dana državnosti BiH
Zlatko Lagumdžija na svečanosti povodom Dana OS BiH i Dana državnosti BiH
U Ujedinjenim nacijama obilježeno je 18 godina Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Tom prilikom obratio se bh. ambasador u UN-u Zlatko Lagumdžija.

Kako su saopćili iz Misije Bosne i Hercegovine u UN-u, prepoznajući današnje globalne izazove - zlo, zvjerstva, nepravdu i nejednakosti, Lagumdžija je naglasio potrebu kolektivne motivacije za bolji svijet. Poručio je da je slavljenje uspjeha ključno za ohrabrivanje nacija prema svjetlijoj budućnosti.

Govoreći o 30. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma, pohvalio je postignuće održavanja mira bez jednog jedinog stradalog vojnika među raspoređenim snagama. Izrazio je zahvalnost ključnim osobama, priznajući njihove uloge u izgradnji Oružanih snaga.

U osvrtu na buduće prioritete, istakao je važnost sprečavanja kršenja Dejtonskog sporazuma, podršku reformskim agendama te poštivanje međunarodnog prava i ljudskih prava. Citirajući američkog predsjednika Joea Bidena, potvrdio je predanost suverenosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine. Lagumdžija je zahvalio međunarodnoj zajednici na doprinosu i izrazio želju za jačanjem partnerskih odnosa.

Svečanost u UN-u povodom Dana Oružanih snaga BiH i Dana državnosti BiH
Svečanost u UN-u povodom Dana Oružanih snaga BiH i Dana državnosti BiH

Pukovnik Bruno Lukić, vojni savjetnik Bosne i Hercegovine pri UN-u, imao je emotivan govor povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Proslavljajući 18 godina od njihovog osnivanja, govorio je o napretku nacije, prevaziđenima izazovima te posvećenosti sigurnoj budućnosti.

Lukić je pohvalio predanost i posvećenost Oružanih snaga u prevazilaženju prepreka, naglasivši njihovu profesionalnost, integritet i odlučnost u očuvanju demokratije i mira.

U dijelu govora o saradnji sa civilnim strukturama, istakao je njihov aktivan angažman u pružanju pomoći u slučaju katastrofa, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Fokus je bio na posvećenosti Oružanih snaga rodnoj ravnopravnosti. Oružane snage Bosne i Hercegovine obećale su nastavak napora za jačanje odbrambenih sposobnosti, regionalnu saradnju i integraciju u NATO, uz poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

Pukovnik Lukić je izrazio poštovanje prema poginulim vojnicima i pozvao na jedinstvo, saradnju i razumijevanje radi zaštite teško stečenog mira. Izrazio je i zahvalnost međunarodnim partnerima, podsjetivši na zajedničke napore za jačanje mira, stabilnosti i prosperiteta u zemlji i širom svijeta, saopćili su iz Misije Bosne i Hercegovine u UN-u.