Svijet
1

U Turskoj povećan broj mrtvih na biralištima

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Najmanje osam osoba ubijeno je danas u sukobima između grupa koje podržavaju kandidate dviju glavnih protivničkih partija na lokalnim izborima koji su u toku u Turskoj, a koje mnogi smatraju referendumom o popularnosti premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Dvije osobe su ubijene, a devet ranjeno u južnoj turskoj pokrajini Hataj, kada je izbio sukob između dva protivnička kandidata za starješinu sela (muhtara), prenosi turski list Hurijet (Hurriyet).

U sličnom incidentu u oblasti Hilvan u jugoistočnoj provinciji Sanlijurfa ubijeno je šest osoba, a nekoliko ih je teško povređeno, saopćili su sigurnosni izvori, a prenosi Russa Today.

Televizijski kanal Al Arabiya izvijestio je da je u oba incidenta došlo do pucnjave iz vatrenog oružja između pristalica kandidata turskog premijera Erdogana i onih koji podržavaju njegovog protivnika, uticajnog muslimanskog imama Fetulaha Gulena.

U okršajima su učestvovale čitave porodice, navodi Al Arabiya.

Reuters je ranije u nedjelju javio, pozivajući se na sigurnosne zvaničnike, da su četiri osobe ubijene u oružanom sukobu između dvije porodice u selu Juvadžik u istočnoj provinciji Sanlijurfa, koja se graniči sa Sirijom, a da su u provinciji Hataj, takođe na graniči sa Sirijom, dvije osobe poginule u oružanom okršaju između rođaka dva kandidata u selu Golbasi.

Reuters je podsjetio da je do sličnih sukoba dolazilo i na prethodnim lokalnim izborima.

Tenzije su se pojačale u Turskoj uoči današnjih izbora, na kojima više od 52,6 miliona birača glasa za gradonačelnike i lokalne odbornike na skoro 200.000 biračkih mjesta. Birališta su prvo otvorena u istočnoj Turskoj, a kasnije i u zapadnom dijelu te zemlje, navodi AFP.

Očekuje se da će odziv birača biti visok usred napetosti zbog političkog rivalstva u Turskoj, prenosi Russa Today i podsjeća da je na prethodnim lokalnim izborima održanim 2009., na kojima je pobijedila Erdoganova Partija pravde i razvoja (AKP), odziv iznosio 85,2 posto.

Turske vlasti preduzele su izuzetno jake sigurnosne mjere na biralištima, a samo u Istanbulu raspoređeno je više od 15.000 policajaca, dok će oko 39.000 policajaca potom nadzirati prebrojavanje glasova.

Jake mjere sigurnosti nisu, međutim, spriječile kontroverznu protestnu grupu Femen da nagih grudi, s natpisom "Zabranite Erdogana" na stomaku i leđima, prošetaju jednim od konzervativnih kvartova Istanbula koji je poznat po velikom broju Erdoganovih pristalica.

Policija je uhapsila dvije nage aktivistkinje Femena koje su pokušale da se dočepaju glasačkih listića i pobacaju ih, navodi RT.

Ovo su prvi izbori od kada se policija u junu prošle godine žestoko obračunala s demonstrantima, pri čemu je ubijeno osmoro osoba, poslije čega su uslijedili mjeseci političkog haosa.

Premijer Erdogan se od decembra suočava s još jednim političkim košmarom u vidu korupcionaškog skandala velikih razmjera u koji su umiješani ljudi iz njegovog najbližeg okruženja, a desetine istaknutih biznismena i političara, uključujući sinove tri ministra, uhapšeni su u političkim racijama, podsjeća agencija Tanjug.