Juli 2016.
40

U Turskoj osuđeno 25 novinara zbog navodnog pomaganja u pokušaju državnog udara

SRNA
Ilustracija
Ilustracija
ters/ - Sud u Turskoj osudio je 25 novinara na zatvorske kazne zbog navodnog pomaganja mreži koja je optužena za organizovanje propalog vojnog puča u julu 2016. godine, prenijeli su turski mediji.

Agencija "Anadolija" je prenijela da je ugledni žurnalista Murat Aksoj osuđen na 25 mjeseci zatvora, zbog pomaganja terorističkoj organizaciji iako nije njen član, dok je pop pjevač i kolumnista Atila Tas na osnovu istih optužbi osuđen na 37 mjeseci zatvora.

Još jedanaest novinara osuđeno je na po šest godina i tri mjeseca zatvora zbog članstva u naoružanoj terorističkoj organizaciji, dok je 12 njih pod istom optužbom osuđeno na kaznu od po sedam godina i šest mjeseci zatvora.

"Anadolija" prenosi da je u sudskom procesu jedna osoba oslobođena svih optužbi.

"Uvijek sam govorio da vjerujem u pravosuđe. Oduvijek vjerujem. Nisam se slagao i to je sve što sam uradio. Ukoliko je neslaganje u ovoj zemlji zločin, onda sam toliko kriv", rekao Tas za turski CNN.

Osuđeni novinari su uglavnom radili za novine koje je Vlada ugasila zbog povezanosti sa mrežom muslimanskog klerika Fetulaha Gulena, koji se nalazi u SAD, a kojeg Ankara smatra glavnim organizatorom propalog vojnog puča u Turskoj.