Svijet
0

U Turskoj 187.000 žena dijeli muža s drugom ženom

FENA
U Turskoj, zemlji koja teži da se pridruži Evropskoj uniji, 187.000 žena dijeli muža s drugom ženom na osnovu vjerskog braka, iako je poligamija nezakonita, navodi se u izvještaju koji je u petak bio dostupan AFP-u.

To se događa uglavnom u jugoistočnoj Turskoj, siromašnom područje feudalne tradicije, gdje je većinsko stanovništvo kurdsko, ali također i na industrijaliziranom zapadu, precizira se u istraživanju dvojice turskih demografa ankarskog Univerziteta Hacettepe.

Izvještaj je dostavljen prošle sedmice jednom parlamentarnom odboru za jednakost muškaraca i žena.

Većina muškaraca uzima drugu ženu kada prva ne može imati djece ili kada nije rodila sina.

Više od sedam miliona žena, od ukupno 73 miliona stanovnika, udaje se po odluci njihovih roditelja, što znači da ulaze u dogovoreni brak, a gotovo 5,5 miliona žena se udaje prije zakonske dobi od 18 godina, podvlači se u istraživanju.

Oko 450.000 žena, uglavno iz jugoistočne Anadolije, sa svojim supruzima je u vjerskom braku, koji je u principu zabranjen ako nije bilo građanskog vjenčanja i nemaju nikakvih prava kao zakonite supruge.

Turska je pojačala reforme u korist žena kako bi povećala svoje šanse da jednog dana uđe u Evropsku uniju. Ali u praksi i u mentalitetu ostaje još puno toga da se uradi kako bi se smanjila diskriminacija čije su žrtve žene, smatraju feminističke organizacije.