{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turskoj za članstvo u EU potreban novi ustav

S
4.11.2010. u 19:57
0
2
Turskoj za članstvo u EU potreban novi ustav
0
Turskoj za članstvo u EU potreban novi ustav
Ankara
Turska može da ubrza integracije sa EU ukoliko usvoji novi ustav, navodi se u u nacrtu godišnjeg izvještaja EU o zemljama koje žele da postanu njene članice.
Ankara je u dokumentu dobila pohvale zbog načina na koji je u septembru usvojila amandmane na važeći ustav, uključujući reformu najvišeg suda, kako bi smanjila uticaj vojske.

U izvještaju se sugeriše da je Turskoj, ipak, potreban novi ustav, kak bi se u zemlji učvrstio demokratski proces poslije državnog udara 1980. godine. Armija je od 1960. godine četiri puta smijenila izabranu vlast.

"Novi civilni ustav pružio bi čvrstu osnovu za dalje jačanje demokratije u Turskoj, u skladu sa evropskim standardima i kriterijumima za ulazak u Uniju", piše u izvještaju.

Turska je kritikovana zbog problema u poštovanju vjerskih prava, te prava žena i sindikata, kao i zbog "ograničenih rezultata" u rješavanju kurdskog pitanja.

U izvještaju se potvrđuje da je zvanična Ankara "nastavila da izražava javnu podršku" razgovorima o ujedinjenju Kipra pod okriljem UN, ali i napominje da "nije bilo napretka u normalizaciji bilateralnih odnosa" sa Kiprom.

Turska je počela razgovore o ulasku u EU 2005. godine, ali taj proces teče sporo zato što se Francuska, Njemačka i Austrija protive ulasku ove muslimanske zemlje u evropski blok.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: