Priliv zastupnica
66

U turski Parlament ušlo najviše žena u historiji ove zemlje

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na parlamentarnim izborima održanim prošle sedmice u Turskoj u novi saziv Velike narodne skupštine izabran je najveći broj žena u historiji te zemlje.

Prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Turskoj, ukupno 103 žene su ušle u 27. saziv parlamenta koji broji ukupno 600 zastupničkih mjesta, prenosi Anadoly Agency.

Zastupljenost žena u turskom parlamentu iznosi 17,1 posto, a u prethodnom sazivu u parlamentu je od ukupno 550 zastupnika bila 81 žena, što je činilo 14,7 posto parlamenta.

Najveći broj zastupnica u Parlament je dala vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) koja će u budućem parlamentu imati ukupno 295 zastupnika, među kojima su 53 žene.

Narodna demokratska partija (HDP) među 67 zastupnika ima 25 žena. Najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) ima 18 žena među ukupno 147 zastupnika, što je zastupljenost od 12,2 posto. U prethodnom mandatu ta zastupljenost je bila 15,5 posto.

Partija nacionalnog pokreta (MHP) među 49 zastupnika ima pet žena, što je zastupljenost od deset posto. U prethodnom mandatu ta zastupljenost je iznosila 7,5 posto.