Svijet
1

U Turkmenistanu za predsjednika ponovo izabran Berdimuhamedov

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Turkmenistanski aktuelni predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov osvojio je reizbor u očekivano uvjerljivoj izbornoj pobjedi, saopćili su u ponedjeljak izborni zvaničnici.

Gurbanguli Berdimuhamedov osvojio je skoro 97,7 posto glasova u gasom bogatoj centralnoazijskoj državi, izjavio je novinarima predsjednik izborne komisije Gulmurat Muradov. Kazao je da su rezultati nedjeljnih izbora preliminarni i da vlasti tek trebaju prebrojati glasačke listiće u turkmenistanskim ambasadama van zemlje.

Komisija je saopćila da je odziv glasača nadmašio 97 posto na prvim izborima na kojima su se natjecali i kandidati nevladinih stranaka u toj centralnoazijskoj zemlji.

Ostali kandidati izrazili su, ipak, podršku vladi Berdimuhamedova.

Vlasti u Turkeminstanu osiguravaju podršku većine od pet miliona stanovnika te zemlje kombinacijom autoritarne vladavine i velikodušnih vladinih subvencija, kao što su besplatni stanovi, gas i sol.

Berdimuhamedov je najdominantnija ličnost u bivšoj sovjetskoj republici od kraja 2006. kada je preuzeo vlast od svog ekscentričnog prethodnika Saparmurata Nijazova.

Zemlja je prošle godine izmijenila ustav kako bi proširila predsjednički mandat s pet na sedam godina i eliminirala starosnu granicu od 70 godina, praktično omogućujući Berdimuhamedovu da bude doživotni predsjednik.

Pod vlašću Berdimuhamedova usvojen je zakon koji omogućava učešće na izborima nevladinim strankama, iako je aktivnost tim strankama strogo ograničena. Kandidatima koji sa nominalno natječu s Berdimuhamedovom dopušteno je da se sastaju s glasačima u pozorištima i u kulturnim centrima, ali njihovi susreti nisu objavljeni na televiziji i nikakve rasprave među strankama i kandidatima se ne održavaju, prenosi Associated Press.