Svijet
0

U trenutku potonuća trajektom upravljao treći časnik, a ne kapetan

Klix.ba
Kapetan južnokorejskog trajekta koji je potonuo sa 475 putnika nije bio na čelu posade kada se potonuće dogodilo, utvrdila je istraga. Trajektom je u tom trenutku upravljao treći časnik.
Foto: EPA
Foto: EPA

Kapetan broda možda nije ni bio na brodskom komandnom mostu kada se nesreća dogodila.

"Postoji mogućnost da nije bio na komandnom mostu i da je trajektom rukovodio treći časnik. Kapetan nije komandovao kada se nesreća dogodila", rekao je istražitelj.

Otkriveno je i to kako je kapetan Lee Joon-seek odgodio evakuaciju za skoro pola sata nakon što je signal upozorenja poslan, što je neke stručnjake navelo na mišljenje da je više života moglo biti spašeno da je reagovao ranije.

Kormilar Oh Yong-seok, koji ima 10-godišnje iskustvo upravljanja brodovima, kazao je da, kada se posada okupila na mostu i uputila poziv upozorenja kada je brod bio pet stepeni nagnut, što je kritična ugao pri kojem se brod više ne može ispraviti.

Pola sata nakon što je putnicima rečeno da ostanu gdje jesu kapetan je dao naredbu da svi napuste brod, kazao je Oh navodeći da zbog cijelog haosa koji je nastao na komandnom mostu nije siguran da li je naredba proslijeđena putnicima. Nekoliko preživjelih izjavilo je kako nisu čuli nikakvu naredbu o evakuaciji.

U vremenu kada je počela evakuacija posada nije mogla doći do putničkih kabina kako bi pomogli putnicima da izađu jer je brod bio nagnut u nemogućem uglu, rekao je kormilar.

Na mjesto nesreće stigao je kran koji će biti korišten za spašavanje broda.

Do sada je potvrđena smrt 25 osoba, ali očekuje se da će taj broj biti drastično povećan jer 270 osoba još nije pronađeno. Preživjelo je 179 osoba.

Oko 325 osoba bili su učenici Danwon srednje škole koja se nalazi blizu Seula. Od 29 članova posade preživjelo ih je 20.

"Jako mi je žao i osjećam sramotu. Ne znam šta da kažem", rekao je kapetan Lee u kratkom video snimku.

Ronioci rade u smjenama kako bi ubacili kisik u prevrnuti trajekt i na taj način pomogli preživjelima. No njihove pokušaje sprječavaju jake struje i vrlo niske temperature.

Trajekt dug 1476 metara isplovio je iz Incheona, na sjeverozapadnoj obali Južne Koreje u utorak krenuvši na noćni put na južno turističko ostrvo Jeju. Potonuo je u srijedu ujutro kada se nalazio tri sada od željene lokacije. Uzrok je i dalje nepoznat.