Svijet
128

U terorističkom napadu oštećena džamija Šehzade, prvo veliko djelo mimara Sinana

FENA
U jučerašnjem terorističkom napadu u centru Istanbula nanesena je znatna šteta na čuvenoj džamiji Šehzade, prvom velikom djelu najvećeg osmanskog graditelja, mimara Sinana.

Teroristički napad, u kojem je poginulo 11 i ranjeno 36 osoba, desio se stotinjak metara od džamije Šehzade, poznatije kao Šehazadebasi, prenose turski mediji.

Uslijed vrlo jake eksplozije, na džamiji su polomljena stakla, oštećeni su prozori te su djelimično oštećeni i zidovi sa unutrašnje i vanjske strane džamije.

Ekipe komunalnih službi Istanbula završile su sa čišćenjem molitvenog prostora u džamiji, a trenutno se radi na popravci zidova. Džamija je otvorena za molitvu.

Eksplozija je nanijela štetu i na džamiji Damat Ibrahim-paše, ali i na drugim obližnjim objektima, hotelima i prodajnim prostorima.

Šehzade džamija izgrađena je u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog, u čast njegovog sina Mehmeta koji je preminuo u 21. godini. Gradnja džamije počela je 1543. godine, a završena je 1548. godine. To je bilo prvo veliko djelo najvećeg osmanskog graditelja Sinana i smatra se prvim remek-djelom klasične osmanske arhitekture.