|

U svijetu ubijeno 118 novinara u 2014. godini

U svijetu ubijeno 118 novinara u 2014. godini
35
F
FENA
31.12.2014. u 16:36
9
komentara
35

dijeljenja
U svijetu ubijeno 118 novinara u 2014. godini Foto: Arhiv
Broj ubijenih novinara i medijskih profesionalaca u svijetu je 118 u 2014. godini, a Pakistan i Sirija su na čelu najopasnijih zemalja, navodi se u izvještaju koji je u srijedu objavio Međunarodni savez novinara.
Za vrijeme obavljanja posla ubijeno je 105 novinara u 2013. godini, saopćila je organizacija.

Veći broj ubijenih ove godine "podsjeća na ozbiljnost sigurnosne krize u medijima", ističe Savez u saopćenju i upućuje "hitan apel vladama da im prioritet bude zaštita novinara".

Savez smatra da javna pogubljenja novinara, među kojim Amerikanaca Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa, koja je izvela Islamska država, "predstavljaju odlučan zaokret u stavu koji treba zauzeti u odnosu na zaštitu medija".

U Pakistanu je ubijeno najviše novinara, 14, a u Siriji 12. U Afganistanu je ubijeno devet novinara, kao i na palestinskim teritorijima, u Iraku i Ukrajini po osam, u Hondurasu šest a u Meksiku pet.

Na ovoj listi je 17 novinara i medijskih profesionalaca koji su izgubili život u prometnim nesrećama i prirodnim katastrofama, u okviru svog posla.

Broj ubijenih novinara, koji je objavio Savez razlikuje se od onog koji je prošle sedmice objavio Komitet za zaštitu novinara, a radi se o 60 novinara ubijenih u vrijeme obavljanja posla ove godine.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...