Svijet
0

U 2014. godini u svijetu ubijeno 66 novinara

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Širom svijeta ubijeno je 66 novinara, 119 je oteto, a 178 se nalazi u pritvoru, navedeno je u godišnjem izvještaju organizacije "Reporteri bez granica".

Organizacija je upozorila da su napadi na novinare postali sve okrutniji.

U odnosu na prošlu godinu, zabilježen je neznatan pad u broju ubijenih novinara, sa 71 u 2013. na 66 u ovoj godini i to jedino zbog manjeg broja ubistava u zemljama u kojima nema sukoba.

Međutim, broj otetih novinara je porastao na 119, što je rast od 37 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Otmice su uglavnom preduzimali ekstremisti na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, kao i proruske snage u istočnoj Ukrajini, navodi organizacija.

U Ukrajini su oteta 33 novinara, 29 u Libiji i 27 u Siriji.

"Reporteri bez granica" upozoravaju da se 40 otetih nalaze i dalje u rukama otmičara.

Organizacija je navela da se, zaključno s 8. decembrom, 178 profesionalnih novinara nalazi u pritvoru.

U godišnjem izvještaju je navedeno da je od 2005. do danas ubijeno 720 reportera, prenosi AFP.

Zvjerska ubistva novinara Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa, kojima su ekstremisti Islamske države odrubili glave, bacila su novo svjetlo na opasnosti s kojima se novinari susreću tokom izvještavanja iz zona sukoba.

"Rijetko su novinari bivali ubijani na tako zvjerski način, s ciljem da se šokira cijeli svijet", navedeno je u izvještaju organizacije.

Navedeno je, također, da lokalni novinari "plaćaju najvišu cijenu" i da oni čine 90 posto otetih medijskih radnika.

"Od 22 novinara, koja se nalaze u zatočeništvu oružanih grupa u Siriji, njih 16 su Sirijci. Svih osam novinara-talaca u Iraku su Iračani", kaže se u izvještaju.

Oružani sukobi su primorali novinare da napuste svoje kuće, pa je tako 47 libijskih i 37 sirijskih novinara pobjeglo iz svojih domovina.