Somalija
0

U sukobima ubijeno osam osoba, 21 ranjena

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Najmanje osam osoba je ubijeno i 21 ranjena tokom današnjeg dana u oružanom sukobu provladinih snaga i pobunjenika iz redova islamističke organizacije Al-Shabab u Somaliji, saopćila je somalska grupa za zaštitu ljudskih prava.

"Najmanje osam osoba je ubijeno, a 21 je povrijeđena, među kojima ima žene i djece", rekao je potpredsjednik grupe za mir i zaštitu ljudskih prava "Elman" Ali Yasin Gedi.

Očevici kažu da su pripadnici Al-Shababa odrubili glave dvojici radnika telekomunikacione kompanije iz Mogadishua, koje su optužili da su kao špijuni vlade odavali uporišta pobunjenika u prijestonici.

Pobunjenici ratuju od 2007. godine protiv krhke somalske vlade, koju podržavaju zapadne zemlje i od velike ofanzive u maju prošle godine vlada uspjeva da kontroliše samo malu teritoriju prijestonice, prenosi Reuters.

Somalija nema efikasnu vladu već 19 godina, zbog čega zapadne sile, u prvom redu SAD, sumnjaju da ta država na Rogu Afrike služi kao utočište za islamističke pobunjenike koji namjeravaju izvođenje daljih napada na istok Afrike.

Sveopšta anarhija u Somaliji pridonijela je i povećanju aktivnosti piratskih bandi, koje su do sada dobile više miliona dolara na ime otkupa za otete brodove u Adenskom zalivu i u Indijskom okeanu.