Somalija
0

U sukobima pobunjenika i vladinih snaga ubijeno 18 osoba

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Najmanje 18 osoba je ubijeno u ponedjeljak u sukobima u kojima su učestvovale vladine snage i pobunjenici u dva grada u centralnoj Somaliji.

Sukobi policije Ahlu Suna Valdžamaka, bliske administraciji predsjednika Sheika Sharifa Ahmeda i boraca pobunjeničke grupe Hizbul islam započeli su u nedjelju u mjestu Baladvejn, a nastavljeni tokom dana, prenosi Reuters.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava u Somaliji strahuju da bi broj žrtava u Baladvejnu mogao da bude veći od 13, koliko se za sada vjeruje da je nastradalo.

Istovremeno, u gradu Doblej blizu granice s Kenijom, borci Hizbul islama sukobili su se s pripadnicima Al Shababa, druge pobunjeničke grupe, koju Washington optužuje da je ogranak Al-Qaide na Rogu Afrike. U okršaju je, prema riječima očevidaca, poginulo pet osoba.

Hizbul i Al Shabab žele da uvedu radikalnu verziju šerijatskog prava u Somaliji, ali su njihovi međusobni sukobi učestali u južnim i centralnim prokrajinama zemlje tokom posljednjih nekoliko mjeseci.

Zapadne obavještajne službe smatraju da je ta zemlja raj za militantne grupe i džihadiste, što ozbiljno ugrožava susjedne zemlje.

Pobunjenici žele da prošire područje kontrole s juga zemlje ka sjeveroistočnom regionu Puntland, u kojem su dominantne provladine snage.

U prijestonici Mogadišu, Ahmedova vlada drži pod kontrolom jedino luku, aerodrom i predsjedničku palatu.

U nasilju u Somaliji je od 2007. godine stradalo više od 21.000 osoba, a oko 1.5 miliona njih je raseljeno.