Somalija
0

U sukobima u Mogadišu ubijene najmanje 24 osobe

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U nasilju u Mogadišu u srijedu su ubijene najmanje 24 osobe, a hiljade Somalaca bježalo je iz prijestonice u strahu od vladine ofanzive protiv pobunjenika.

Tvrdokorni islamistički pobunjenici ispalili su minobacačke granate na Vilu Somaliju, predsjedničku palatu, izazivajući odgovor iz artiljerijskog oružja pripadnika mirovnih snaga Afričke unije (AU). Najmanje 16 osoba poginulo je u bombardovanju, saopćili su medicinski zvaničnici.

Posrnula država Roga Afrike već 19 godina nema efektivne centralne vlade a vlada predsjednika Sheikha Ahmeda Sharifa, koja uživa podršku UN-a, kontroliše samo dijelove grada.

  • Broj poginulih mogao bi rasti jer još nismo došli do nekih kvartova koji su također granatirani, izjavio je Reutersu Ali Muse, koordinator gradskih ambulantnih službi.

Bolničarka u bolnici Medina izjavila je da je najmanje 40 ranjenih osoba prebačeno u tu bolnicu, od kojih je pet podleglo povredama.

Pored toga, u puškaranju nakon svađe između policajaca i vojnika u policijskoj akademiji Mogadiša ubijeno je najmanje osam osoba. Svjedoci su saopćili da je barem jedan civil ubijen u unakrsnoj vatri.

Zapadne obavještajne agencije tvrde da je Somalija postala raj za militante, uključujući i strane džihadiste, koji je koriste za planiranje napada širom regije i van nje. U borbama od početka 2007. godine ubijeno je najmanje 21.000 osoba.

Svjedoci su javili da su hiljade stanovnika napuštale bombama razorenu prijestonicu, strahujući od početka vladine ofanzive kojom se prijeti sedmicama.

Farhiya Ismael, majka šestero djece, pobjegla je iz oblasti stočne pijace u Mogadišu u obližnju Elashu prije dva dana.

Kazala je da su brojni borci iz pobunjeničke grupe Al-Shabaab, koja se zaklela na odanost Al-Qaidi, ušli u prijestonicu iz jedne od svojih baza u južnoj luci Kismayu.

  • Sada je vrijeme da se ponovo bježi. Sinoć je AMISOM (mirovne snage AU) granatirao pripadnike Al-Shabaaba koji su prolazili upravo pored nas i nismo mogli spavati zbog panike od granata, izjavila je ona Reutersu putem telefona.

Hiljade Somalaca obavilo je obuku u Keniji i spremni su da se pridruže očekivanoj vladinoj ofanzivi.

Sedmicama je Ahmadova vlada najavljivala ofanzivu protiv Al-Shabaaba i druge pobunjeničke grupe, Hizbul Islam, od kojih obje žele nametnuti strogu verziju šerijatskog zakona. Drugi dio vladinog plana da protjera pobunjenike uključuje jačanje AMISOM-a.