Afganistan
0

U sukobima ubijeno 11 pobunjenika

FENA
Međunarodni i afganistanski vojnici ubili su 11 ekstremista kada se racija po nemirnom jugu Afganistana pretvorila u puškaranje s talibanskim borcima, saopćile su u petak američke snage.

Afganistan je zahvaćen sve većim nasiljem koje je nagnalo američkog predsjednika Baracka Obamu da obeća slanje 17.000 dodatnih američkih vojnika u tu zemlju u ovoj godini.

Obama također planira poslati još 4.000 instruktora kako bi obučavali afganistansku vojsku u okviru nove američke strategije za Afganistan koja će biti objavljena u petak, saopćili su zvaničnici, javio je AP.

Vojnici su ubili 11 pobunjenika i zarobili su još jednog u četvrtak navečer tokom racije koja je imala za cilj ključnog talibanskog pobunjenika u selu u južnoj pokrajini Helmand, navodi vojska u saopćenju.

Pobunjenici napadnuti u oblasti Lashkar Gar, zapadno od pokrajinske prijestonice Kandahara, bili su umiješani u proizvodnju bombi koje se koriste za napade kraj puteva na sjeveru Helmanda, saopćila je vojska.

Vojnici su se našli pod vatrom militanata iz objekta dok su napredovali prema njemu i uzvratili su vatrom.

U saopćenju se navodi da je jedan militant pokušao iskoristiti žene i djecu u kući kao živi štit, ali su vojnici uspjeli ubiti tog čovjeka a da nisu naškodili civilima.