Svijet
0

U sukobima u Siriji ubijene 23 osobe

FENA
(Foto: AFP)
(Foto: AFP)
Najmanje 23 osobe, uključujući 14 civila, ubijene su danas u nastavku nasilja širom Sirije, a osam vojnika je ranjeno u eksploziji bombe, saopćila je sirijska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Sirijski civili, među kojima jedna žena i jedno dijete, ubijeni su u napadu vojske na sela u blizini grada Maret al Numan u sjeverozapadnoj provinciji Idlib koja je pod stalnom vatrom vojske od početka mjeseca, navela je organizacija za ljudska prava.

Još šest civila, dva pripadnika režimskih snaga i jedan naoružani pobunjenik ubijeni su u centralnoj provinciji Homs a tri osobe u obližnjoj provinciji Hama, kao i dva vojnika koja su ubijena jutros kada su njihovo vojno vozilo napali pobunjenici, navodi ova organizacija.

Sukobi su registrovani i u blizini grada Zabadani, u provinciji Damask, a jaka eksplozija odjeknula je u Harastu i u južnoj provinciji Dara i u selu Dael gdje je od posljedica eksplozije bombe ranjeno osam vojnika i pogođeno jedno vojno oklopno vozilo.

U Bagdadu je danas počeo godišnji samit Arapske lige, na kojem će šefovi država i vlada arapskih zemalja pokušati da usaglase stavove o krizi u Siriji. U vrijeme okupljanja arapskih lidera, dvije eksplozije su odjeknule u centru iračke prijestonice, blizu iranske ambasade, koja se nalazi na obodu takozvane "zelene zone" u kojoj se, u palati koju je nekada koristio Sadam Husein, održava samit.