Ujedinjeni narodi
0

U sukobima u Darfuru 6.000 djece vojnika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U sukobima u Darfuru, u redovima svih zaraćenih strana, bori do 6.000 djece vojnika, od kojih su neka jedva navršila 11 godina, saopćili su Ujedinjeni narodi.

Djeca koja nose oružje su čest prizor iako i sudanski zakoni i međunarodno pravo zabranjuju angažiranje djece u ratnim sukobima, izjavio je šef UNICEF-a u Sudanu Ted Chaiban, javio je Reuters.

Chaiban je kazao da postoje dokazi da sve strane u sukobu - glavne pobunjeničke grupe, kao i vladine snage, vojska i policija - regrutiraju u svoje redove djecu koja još nisu punoljetna.

"Jedanaestogodišnjak koji se nađe u takvoj situaciji praktično gubi djetinjstvo i to ga dehumanizira", rekao je šef UNICEF-a.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je sukobom u Darfuru, dugom u gotovo šest godina, pogođeno više od četiri miliona ljudi, od kojih polovinu čine upravo djeca.

Sva djeca rođena od 2004. godine, a takvih ima oko 700.000, ne znaju ni za šta drugo osim za rat, izjavio je Chaiban.

Organizacije za zaštitu prava djeteta uspjele su da se dogovore s vladom o demobilizaciji djece vojnika, a pregovori se vode i s pobunjeničkim grupama.

Jedna od njih, frakcija Sudanske oslobodilačke armije pod vođstvom Mini Minavija, jedinog pobunjeničkog vođe koji je potpisao mirovni sporazum s vladom 2006. godine, obećala je da će u drugoj polovini sljedeće godine osloboditi iz svojih redova stotinu djece vojnika.