{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U sukobima u Darfuru 6.000 djece vojnika

F
23.12.2008. u 15:15
0
2
U sukobima u Darfuru 6.000 djece vojnika
0
U sukobima u Darfuru 6.000 djece vojnika
Foto: Reuters
U sukobima u Darfuru, u redovima svih zaraćenih strana, bori do 6.000 djece vojnika, od kojih su neka jedva navršila 11 godina, saopćili su Ujedinjeni narodi.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Djeca koja nose oružje su čest prizor iako i sudanski zakoni i međunarodno pravo zabranjuju angažiranje djece u ratnim sukobima, izjavio je šef UNICEF-a u Sudanu Ted Chaiban, javio je Reuters.

Chaiban je kazao da postoje dokazi da sve strane u sukobu - glavne pobunjeničke grupe, kao i vladine snage, vojska i policija - regrutiraju u svoje redove djecu koja još nisu punoljetna.

"Jedanaestogodišnjak koji se nađe u takvoj situaciji praktično gubi djetinjstvo i to ga dehumanizira", rekao je šef UNICEF-a.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je sukobom u Darfuru, dugom u gotovo šest godina, pogođeno više od četiri miliona ljudi, od kojih polovinu čine upravo djeca.

Sva djeca rođena od 2004. godine, a takvih ima oko 700.000, ne znaju ni za šta drugo osim za rat, izjavio je Chaiban.

Organizacije za zaštitu prava djeteta uspjele su da se dogovore s vladom o demobilizaciji djece vojnika, a pregovori se vode i s pobunjeničkim grupama.

Jedna od njih, frakcija Sudanske oslobodilačke armije pod vođstvom Mini Minavija, jedinog pobunjeničkog vođe koji je potpisao mirovni sporazum s vladom 2006. godine, obećala je da će u drugoj polovini sljedeće godine osloboditi iz svojih redova stotinu djece vojnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: