Obala Slonovače
0

U sukobima pred predsjedničke izbore sedmero ubijenih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje tri osobe poginule su u subotu u Abijanu, prijestolnici Obale Slonovače, kada je policija otvorila vatru na grupu ljudi, a u međusobnim sukobima pristalica stradalo je najmanje četvero ljudi, večer uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, saopćili su lokalni dužnosnici.

Glasnogovornik gradonačelnika Abijanu Yves Doumbia saopćio je da je okupljena masa postala nekontrolirana.

"Policija je upotrijebila suzavac i pucala na masu, usmrtivši tri i ranivši sedam osoba", kazao je Doumbia.

Načelnik Generalštaba general Philippe Mangou izjavio je da će policijski sat tokom noći biti na snazi od subote do srijede, prenosi agencija Reuters.

Mangou je rekao da su u sukobu pristalica predsjedničkih rivala tokom noći poginule dvije osobe, a mnogo osoba ozlijeđeno, od kojih je 10 zadobilo teže ozljede.

Još dvoje ljudi je ubijeno u sukobima u četvrtak.

Pripadnici pobunjeničke grupe Nove snage, koje kontroliraju sjeverni dio zemlje, saopćile su da neće poštovati uvjete policijskog sata na njenoj teritoriji, pozivajući i ostale stanovnike da učine isto.

Opozicija se također neće obazirati na policijski sat, za koji sumnja da je uveden u cilju lažiranja izbora.

Policijski sat će trajati od 22 sata do šest sati ujutro tokom vikenda i do 19 sati do šest sati u ponedjeljak, utorak i srijedu.

Najviše glasova u prvom krugu osvojio je aktualni šef države Laurent Gbagbo, a njegov protukandidat bit će kandidat opozicije Alasane Kuatara.