{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Strasbourgu Moldavija osuđena zbog kršenja slobode štampe

F
16.10.2007. u 19:38
0
0
U Strasbourgu Moldavija osuđena zbog kršenja slobode štampe
0
U Strasbourgu Moldavija osuđena zbog kršenja slobode štampe
Evropski sud za ljudska prava osudio je u utorak Moldaviju zbog kršenja slobode štampe jednog novinara "Tare" koji je doveo u vezu komunističkog parlamentarca Victora Stepaniuca s trgovinom utjecajem.
U oktobru i novembru 2002. godine Tara je objavila dva članka u kojima se navodi da je Victor Stepaniuc, predsjednik komunističke grupe u parlamentu, okrivljen za trgovinu utjecajem u sektoru javnog prijevoza u Chisinau.

U januaru 2003. godine sud koji je zaprimio tužbu za klevetu dosudio je kaznu za klevetu, a periodičnom časopisu naredio da objavi svoju ispriku.

Suci u Strasbourgu su odlučili da odluka ovog suda krši slobodu izražavanja u dijelovima članka koji se odnosi na navedenu trgovinu utjecajem.

Oni smatraju da novinar "temelji svoj napis na zvaničnim izvještajima" i da je "razumno mogao pretpostaviti da su informacije koje je imao na raspolaganju pouzdane".

Presuda smatra da novinar nije u svoja dva članka naveo nijedan dokaz o umiješanosti poslanika u prevaru u duhanskoj kompaniji u Chisinau.

U tome dijelu predmeta optužbe za prevaru protiv Victora Stepaniuca "mogu biti smatrane uvredljivim i napadom na njegovu reputaciju", smatra Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: