Svijet
0

U Sredozemlju tokom vikenda spašeno 500 izbjeglica

FENA
Oko 500 izbjeglica spašeno je od početka vikenda u Sredozemnom moru u sedam odvojenih operacija spašavanja, saopćila je u nedjelju italijanska obalska straža.

Glasnogovornik obalske straže je za agenciju AFP rekao da su četiri operacije spašavanja okončane, ali su tri još u toku.

"Subota je bila prilično tiha, ali je navečer i jutros bilo puno više dešavanja. Imali smo nekoliko intervencija, u kojima su učestvovali brod 'Ljekara bez granica', dva čamca obalske straže, brod italijanske mornarice i brod koji pripada misiji Evropske unije Navfor Med", naveo je.

Navfor Med je vojna operacija pokrenuta krajem juna u cilju identifikacije, hvatanja i uništavanja plovila i spašavanja izbjeglica koje kreću na opasno putovanje preko Mediterana u očajničkom pokušaju da dospiju do Evrope iz ratom razorene Sirije i drugih kriznih područja.

Ta misija raspolaže sa četiri broda, uključujući italijanski nosač aviona, i sa četiri aviona. U njoj učestvuje 1.318 vojnika iz 22 evropske zemlje.

Najveća operacija spašavanja ovog vikenda odigrala se u subotu popodne oko 80 kilometara od libijske obale, kad je nakon tri dana na moru spašeno 140 izbjeglica s ogromnog gumenog čamca.

Na njemu su se uglavnom nalazili ljudi iz Nigerije, Gane, Senegala i Sijera Leonea.