Svijet
0

Više od 1.000 migranata spašeno u Sredozemnom moru

FENA
Više od hiljadu migranata na nesigurnim plovilima spašeno je ovog vikenda u više odvojenih operacija na Sredozemnome moru, satnaje se od talijanske obalne straže.

Samo u nedjelju u pet operacija spašavanja kojima je koordinirao operativni centar obalne straže u Rimu, spašena je 671 osoba, među kojima 48 maloljetnika i 108 žena.

U četiri operacije spašavalo se migrante u prekrcanim gumenim čamcima međusobno udaljenim nekoliko kilometara, kojima je prijetilo potonuće.

U zadnjoj operaciji spašavanja pružena je pomoć brodu koji se gotovo prevrnuo istočno od rta Passero, na jugoistoku Sicilije.

Hrvatski brod "SB72 Mohorovičić" koji sudjeluje u evropskoj misiji Triton kako bi se Italiji pomoglo da nadzire svoju morsku granicu, odmah je skrenuo s kursa i uputio se prema području u kojemu je bio brod koji je trebao pomoć, rekli su obalni stražari.

Brod "Diciotti" na kojemu je više od 400 migranata plovio je u nedjelju u sicilijansku luku Pozzallo, kamo treba stići u ponedjeljak ujutro a hrvatski brod plovi prema Augusti, na Siciliji.

U subotu je više od 400 migranata spašeno u više operacija, posebno ispred libijske obale, dodaje obalna straža.

Po najnovijem izvještaju UN-ova Visokog povjerenstva za izbjeglice (UNHCR) objavljenom u četvrtak, u koje nije uključena pomorska nesreća koja se u srijedu dogodila u libijskim vodama, od januara je oko 224.000 migranata ušlo preko Sredozemlja u Evropu - 98.000 u Italiju i 124.000 u Grčku - a više od 2.100 ih je izgubilo život na tome putu.