Turska
0

U spašavanju teretnjaka na Bosforu učestvuje 5 brodova i 2 tegljača

FENA
U spasilačkoj operaciji poslije sudara tri broda u Bosforu angažovano je pet turskih brodova i dva tegljača, javio je TV kanal CNN-Turk, dok AP prenosi izjavu predstavnika službe za obalsku sigurnost da nema opasnosti od potonuća jednog od brodova.

Ka mjestu nesreće u prolazu kod Istanbula upućeni su spasilački brodovi obalske straže, a na teretnom brodu Kajan-1 ispumpavaju vodu.

Ranije u petak agencije su prenijele da su se u Bosforu u oluji sudarila tri broda, a da bi teretnjak Kajan-1, koji je plovio pod zastavom Sijera Leonea, mogao da potone.

"Ne može da potone. Međutim, spremni smo da intervenišemo zbog vremenskih uslova, rekao je načelnik glavnog direktorata Obalske sigurnosti Salih Orakči", ističući da se, za sada, ne razmišlja o evakuaciji posade.

AP navodi da je na brodu 13 članova posade, a brod je došao iz Egipta na putu ka Ukrajini.

Po riječima Orakčija, jedina mogućnost je da se brod izvlači ukoliko kapetan odobri, ali "ako se vremenske prilike poboljšaju, mogu postojati i druge opcije".

Lokalna televizija javila je da je brod, dug 86 metara, manevrisao radi usidravanja i sudario se s dva već usidrena broda pod zastavama Holandije i Tanzanije, koji su lakše oštećeni, prenosi Itar-Tass.

Incident se desio zbog snažnih talasa pri brzini vjetra na Bosforu koji dostiže 50 kilometara na sat.

Prema preliminarnim informacijama, razlog za nesreću mogla je da bude oluja u Mramornom moru, a na brodu je od udarca nastala pukotina i on se nakrenuo.

Ovaj slučaj zbio se u vrijeme kada je povećana pažnja spasilačkim operacijama poslije nasukavanja talijanskog luksuznog turističkog broda Costa Concordia prošlog petka kod Toskane, kada je poginulo 11 putnika, a nestalima se smatra 21 osoba, podsjeća AP.

AP izvještava i da se u petak sjeverozapadno od Amsterdama nasukao filipinski teretnjak, dug 166 metara, poslije neuspješnog ukotvljavanja. Posada je ostala na brodu, a tegljači će pokušati da oslobode plovilo iz pjeska, oko 20 kilometara zapadno od Amsterdama.