Albanska mafija
83

U Španiji zaplijenjeno 11 tona kokaina koji je bio sakriven i u filetama tune

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Jedanaest tona kokaina koji su uvezle albanske kriminalne organizacije zaplijenjeno je u Španiji u dvije operacije.

"U jednoj sedmici uspjeli smo ukloniti 11 tona kokaina sa tržišta", rekao je na konferenciji za novinare u Madridu Antonio Martinez Duarte, šef Centralne brigade odjela za drogu i organizirani kriminal španske policije.

Zaplijenjena droga stigla je iz Kolumbije preko Ekvadora i pronađena je u kontejnerima koji su stigli u luke u Galiciji i Valenciji.

U prvoj akciji policija je zaplijenila 7,5 tona kokaina skrivenog u smrznutim filetima tune. Ovo je bila najveća zapljena ikada napravljena u Galiciji, regiji koja je dugo služila kao kapija u Evropu za kokain iz Latinske Amerike.

Druga operacija u Valenciji je rezultirala oduzimanjem 3,4 tone kokaina skrivenog u duplom dnu pomorskih kontejnera.

U ove dvije akcije od kraja novembra do početka decembra uhapšeno je dvadeset osoba. Većina su bili Albanci, ali su među njima bili i Kolumbijac, Dominikanac i nekoliko Španaca, uključujući i galicijskog preduzetnika koji je koristio svoj posao uvoza ribe da organizuje transport droge.

"Dvije operacije nemaju nikakve veze jedna s drugom. Jedina veza između njih leži u činjenici da vjerujemo da su organizacije koje stoje iza njih albanskog porijekla", rekao je Duarte.

Istakao je da su mafije jugoistočne Evrope pod nadimkom "Balkanski kartel" bili od veoma bliskog interesa za sve evropske policijske snage.

"Albanske mafije već neko vrijeme monopoliziraju transport droge. Ne samo u Evropi, već i u Latinskoj Americi", dodao je.