Postat će bolnice
88

U Španiji će biti zatvoreni svi hoteli, za 24 sata više od dvije hiljade novih slučajeva

A. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Zaraza koronavirusom se širi Španijom u kojoj je do sada zaraženo više od 13.716 osoba, a preminulo je skoro 600. Kako bi se suzbilo širenje ovog virusa španska vlada je odlučila da se svi hoteli u ovoj državi zatvore od narednog utorka.

Kako piše Guardian, s obzirom na to da se veliki broj turista iz Velike Bitanije trenutno nalazi u Španiji, njima je naređeno da se vrate kućama do 24. marta kada se planiraju zatvoriti svi hoteli. Britanski ambasador u Španiji Hugh Elliot je pozvao sve njih da se jave svom turističkom operateru kako bi se dogovorili za putovanje nazad u Veliku Britaniju.

"Naš savjet je da britanski turisti koji se trenutno nalaze u Španiji, a žele se vratiti kući to i učine počevši praviti planove putovanja što prije. Vlada Španije je najavila zatvaranje hotela u narednih sedam dana kako bi se spriječila zaraza koronavirusom", naveo je ambasador u video koji je objavio na Twitteru.

Ambasada je trenutno u stalnom kontsktu sa španskim vlastima koje su jasno stavile do znanja "da niko neće ostati bez smještaja". Elliot je apelovao svim stanovnicima i turistima u Španiji da se na provjerenim mjestima informišu o mogućnosti i savjetima putovanja, pri čemu je prvenstveno mislio na turističke agencije i aviokompanije.

Savjet ambasadora je uslijedio nakon što je Španija već nagovijestila da je moguće zatvaranje i vazdušnog saobraćaja.

S obzirom na to da raste broj zaraženih i umrlih od koronavirusa veliki je pritisak na zdravstveni sistem zbog čega vlada Španije planira pretvoriti hotele u improvizovane bolnice. Prvi takav hotel bi mogao početi s radom ove sedmice nakon što je ponudio vlastima u centru Madrida svoje 361 sobe.

Ambasador je savjetovao svim britanskim turistima da se pridržavaju svih mjera koje je Španija donijela.