Svijet
0

U Sofiji otvoren energetski samit

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bugarski predsjednik Georgij Parvanov otvorio je u petak u Sofiji samit o plinu, u prisustvu predstavnika tridesetak zemalja srednje i istočne Evrope, Rusije i jednog specijalnog američkog predstavnika, koji će razgovarati o evropskoj energetskoj sigurnosti.

Delegacije iz 28 zemalja, potrošače, snabdjevače, kao i predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosoa dočekao je bugarski predsjednik u impozantnoj Palači kulture, četiri mjeseca poslije teške rusko-ukrajinske plinske krize koja je pogodila i Bugarsku.

Ova zemlja potpuno zavisi od ruskog plina koji prelazi preko Ukrajine i želi da u budućnosti ima različite izvore snabdijevanja.

Rusiju predstavlja ministar energije Sergej Šmatko, jer je na kraju premijer Vladimir Putin odustao od dolaska u Sofiju, javio je AFP.

Šef bugarske diplomatije Ivailo Kalfin je u petak objasnio za televiziju bTV da je ruska strana postavila kao uvjet za dolazak zaključivanje pregovora o bilateralnom projektu" koji se odnosi na plinovod Južni tok.

Ovaj projekt podržavaju ruski Gazprom i italijanski ENI, konkurenti evropskog projekta Nabucco.

"Te stvari se ne mogu povezivati, a takav pritisak je nedopustiv", kazao je Šmatko.

Samit bi trebalo da obnovi podršku evropskih zemalja projektu Nabucco koji povezuje Kaspijsko more s Austrijom u dužini od 3.300 kilometara, prelazeći preko Turske, Grčke, Bugarske, Rumunije i Mađarske.

Svaki od od ova dva velika projekta, koji bi za četiri godine trebalo da počnu raditi s kapacitetom od 31 milijardu kubnih metara plina godišnje, nailazi još na financijske teškoće.

Samit u Sofiji održava se pod nazivom "Prirodni plin za Evropu - sigurnost i partnerstvo".