Bugarska
0

U Sofiji osvanuli billboardi za smjenu premijera Borisova

SRNA
U Sofiji su se na nekoliko mjesta pojavili bilbordi sa pozivom za smjenu premijera i porukom "Smijenit ću Bojka Borisova".

Poruka je napisana sa obje strane bilborda, a ispod natpisa nema potpisanog autora.

Bilbordi su se pojavili samo nekoliko dana nakon što je oko 30.000 građana putem Facebboka organizovalo akciju pod nazivom "Jedan dan bez Bojka Borisova".

Borisov je na mjesto premijera Bugarske izabran sredinom prošle godine, nakon što je njegova partija Građani za evropski razvitak Bugarske (GERB) pobijedila na parlametnarnim izborima. Prije toga je bio gradonačelnik Sofije. 

Partija GERB ima 117 poslanika u bugarskom Sobranju, koje čini 240 narodnih poslanika. Partiju podržava i sedam nezavisnih poslanika, koji su nakon napuštanja svojih stranka formirali nezavisni poslanički klub.

"Koalicija za Bugarsku", najveća opoziciona politička formacija u Sobranju, najavila je da će ovog mjeseca treći put tražiti izglasavanje nepovjerenja vladi Bojka Borisova. 

Socijalisti su izglasavanje nepovjerenja prvi put tražili krajem prošle godine zbog loše politike u zdravstvu, drugi put početkom prošlog mjeseca zbog loše antikrizne politike, a naredni zahtjev obrazlažu ponovo lošom antikriznom politikom, ali i neadekvatnim bezbjednosnosnim mjerama, koje su dovele do prolongiranja prijema Bugarske u Šengen zonu.
U Bugarskoj će se 23. oktobra održati redovni predsjednički i lokalni izbori, a prepucavanja između političkih stranka  i pojedinaca već su počela.