Svijet
0

Hristo Stoičkov kandidat na izborima u Bugarskoj

FENA
Predsjednik Bugarske Georgi Prvanov je u ponedjeljak potpisao ukaz prema kojem će se i lokalni izbori održati zajedno s predsjedničkim 23. oktobra ove godine, saopćeno je iz predsjedništva.

Problem oko datuma izbora u Bugarskoj umalo je doveo do novog parlamentarnog skandala i debata zbog toga što je svaka od partija zahtijevala drukčiji datum glasanja.

Bugarski socijalisti su zahtijevali najkasniji datum - 13. novembar, Pokret prava i sloboda 30. oktobar, a vladajuća koalicija GERB (Građani za evropski razvoj Bugarske) 23. oktobar.

Rješenjem Narodnog Sobranja izbori za predsjednika i potpredsjednika će se održati 23. oktobra 2011. godine.

Prema zakonu datum izbora predsjednika zemlje određuje Sobranje, a prema izbornom kodeksu ove godine taj datum je isti kada su i lokalni izbori.

Trenutno su kandidature za predsjednika zemlje istakli Maglena Kuneva - bivša europoslanica Bugarske, kao nezavisni kandidat, a Partija red, zakon i pravda je istakla svog kandidata Atanasa Semova.

U Bugarskoj su se pojavile špekulacije da će kandidat vladajuće koalicije GERB na predstojećim izborima biti legendarni bugarski fudbaler Hristo Stoičkov.