Svijet
0

U Sloveniji za 2 sata razgrabljena nova pošiljka tamiflua

FENA
Oko hiljadu doza lijeka "tamiflu", za koji se pretpostavlja da bi djelovao u slučaju zaraze ljudi ptičjom gripom, razgrabljeno je slovenskim ljekarnama u srijedu u roku dva sata.

Ljekarne su dobile 1000 doza, a ostale 3.000 iz nove pošiljke uključene su u robne rezerve i nisu u prodaji, javljaju slovenski mediji. Tamiflu se za sada izdaje samo na recept i po cijeni od 4.000 tolara (130 kuna), a prednost u dobivanju imaju uzgajivači peradi.

Sljedeća pošiljka tamiflua, stići će tek krajem idućeg mjeseca. Oni koji su kupili tamiflu upozoreni su da ga ne koriste odmah nego samo u slučaju da bolest ozbiljno zaprijeti, a stanovništvu je preporučeno da u međuvremenu u većem broju nego ranije pristupi redovnom jesenjem cijepljenju protiv obične gripe. U Sloveniji inače još nije zabilježen nijedan slučaj ptičje gripe, a zdravstvene vlasti mogućnost pandemije koja bi zahvatila ljude ocjenjuju minimalnom.

Veterinarska uprava u srijedu je održala seminar s uzgajivačima peradi, na kojemu su oni upozoreni na simptome koji se kod životinja pojavljuju u slučaju izbijanja bolesti kao i na potrebu higijene i izolacije peradi u uzgoju. Slovenske veterinarske vlasti navode da je opasnost da u Sloveniji dođe do većih pojava ptičje gripe mala jer je broj močvarnih površina na koje dolaze ptice selice koje prenose bolest vrlo mali, te zato jer preko Slovenije ne prolaze koridori kojim iz Azije u Europu dolaze ptice selice. Eventualna opasnost mogla bi se očekivati tek na proljeće s dolaskom čvoraka i lastavica, navode veterinari.