Svijet
173

U sljedećem izdanju Charlie Hebdo magazina i novi crteži poslanika Muhameda

Klix.ba
Izdanje satiričnog magazina Charlie Hebdo koje će biti objavljeno u srijedu sadržat će i crteže poslanika Muhameda, najavio je advokatski tim ovog magazina.

Novo izdanje francuskog Charlie Hebdo magazina koje će biti štampano u čak milion primjeraka sadržavat će nove crteže poslanika Muhameda, kao i crteže protiv političara i religija širom svijeta.

Advokat ovog magazina, Richard Malka je bio među prvima koji je pozvao na nastavak rada Charlie Hebdoa nakon što je devet njegovih uposlenika, među kojima su i poznati crtači Cabu i Wolinski ubijeno u prošlosedmičnom masakru i terorističkom napadu braće Chérifa i Saïda Kouachija.

Kad su ga upitali da li to znači više crteža poslanika Muhameda, on je odgovorio:

"Naravno. Nećemo odustati, inače ništa od ovoga više nema smisla. Mi se rugamo samima sebi, političarima, religijama, to je jednostavno stanje uma koje trebate imati – to je pravo na blasfemiju", kazao je Malka za francuske medije

Govoreći o #JeSuisCharlie sloganima i podršci ljudi širom svijeta, Malka je rekao:

"Je Suis Charlie slogani znače da imate pravo da kritizirate moju vjeru. Nikad nismo kritizirali židova jer je židov, muslimana jer je musliman ili kršćanina jer je kršćanin. Ali iza svih tih religija se znaju nalaziti pravi horori i to je ono o čemu mi govorimo, to je ono što Charlie Hebdo jeste", dodao je.

Luz, jedan od crtača u Charlie Hebdo redakciji kaže kako im nastavak rada na časopisu pomaže da sačuvaju svoje mentalno zdravlje.

"Na ovaj se način borimo sa noćnim morama. Pokušavamo magazin vratiti u život i naći malo mira i inspiracije, ali nije lako. Manje nas je nego ikad, no dajemo sve od sebe", kazao je.

Specijalno izdanje magazina koje izlazi u srijedu će biti prevedeno na 16 jezika.