Svijet
20

Charlie Hebdo će odštampati milion primjeraka iduće sedmice

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Nezastrašen ubistvom svojih vodećih novinara, francuski satirični sedmičnik Charlie Hebdo planira odšampati milion primjeraka naredne srijede, skoro 30 puta više od uobičajenog tiraža.

Francuski mediji u četvrtak su stali iza satiričnih novina, dan nakon što su militanti ubili 12 ljudi dok su novinari održavali redakcijski sastanak, kako bi osigurali da se naredni broj pojavi na vrijeme nudeći novčanu pomoć i prostor, prenosi Reuters.

Novine, koje su u privremenim prostorijama otkako je njihovo pariško sjedište napadnuto bombama u 2011. nakon objave karikatura koje ismijavaju poslanika Mohammada, radit će u prostorijama ljevičarskih dnevnih novina Liberation, objavili su njihovi domaćini.

Advokat Charlie Hebdoa Richard Malka izjavio je da će tiraž, koji obično iznosi oko 20.000 primjeraka, ali poraste i na 200.000 zbog kontroverznih tema, iznositi milion primjeraka.

"Odlučili smo da nastavimo rad Charlieja s onima koji su preživjeli. To je naš način da kažemo ne, ne ubijajte Charlie, da oni nisu pobijedili", izjavio je Malka za Liberation.