Svijet
0

U Siriji od jučer stradalo 138 osoba

FENA
Foto: ArhivAnadolija
Foto: ArhivAnadolija
U operacijama vojnih snaga odanih režimu Bashara al-Assada od jučer je smrtno stradalo 138 osoba.

Sirijsko revolucionarno vijeće je saopćilo kako je u operacijama vojnih snaga teškim oružjem u naseljima Damaska: Tadamunu, Salihiji, Ruknedini, Dumi i Haresti, ubijeno oko 50 osoba.

Vijeće dalje navodi da je u naselju Zabadani u zapadnom dijelu Damaska, u napadima sirijske vojske stradao veliki broj civila dok se crni dim uzdiže i širi iznad čitavog naselja, javlja Reuters.

Vijeće napominje da je u istočnom dijelu Sirije u operacijama sirijske vojske ukupno stradalo 138 osoba, od čega 24 u Deir Zoru, 20 u Alepu, 14 u Hami, 13 u Idlibu, osam u Homsu, sedam u Deri, te po jedna osoba u Lazkiji i Haseki.

S druge strane, lokalni aktivista Sair Halebi iz Alepa izjavio je da se u regijama Sair Halebi, Sahur i Bab Hadidu vode borbe između sirijske vojske i opozicijskih snaga.

Halebi ističe da su opozicijske snage zauzele Ured za vakufe i poznati dvorac u Alepu, dok vojne snage Bashara al-Assada helikopterima bombarduju sve dijelove grada.

On je istakao da je u regiji Ramusa jedan visoki vojni zvaničnik sirijske vojske prešao u redove Slobodne armije Sirije, dok je veliki broj civila napustio grad zbog sve učestalijih borbi između sirijske vojske i opozicionih snaga.