{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Siriji i Iraku 14 miliona djece trpi nasilje

F
12.3.2015. u 21:21
12
22
U Siriji i Iraku 14 miliona djece trpi nasilje
12
U Siriji i Iraku 14 miliona djece trpi nasilje
Oko 14 miliona djece trpi zbog sukoba koji razaraju Siriju i jedan dio Iraka, saopćio je u četvrtak UNICEF izrazivši žaljenje zbog nasilja i patnji koji će im obilježiti budućnost.
"Zbog sukoba u Siriji koji ulazi u petu godinu, situacija više od 5,6 miliona djece u zemlji i dalje je očajna", navodi se u saopćenju UNICEF-a objavljenom povodom četiri godine rata u Siriji.

Prema podacima ove UN-ove agencije, do dva miliona sirijske djece žive u zonama kojim se ne može dostaviti humanitarna pomoć, a oko 2,6 miliona djece se ne školuje.

Oko dva miliona sirijske djece postali su izbjeglice u Libanu, Turskoj, Jordanu i drugim zemljama, uz 3,6 miliona djece iz "osjetljivih zajednica" u ovim zemljama domaćinima, smatra UNICEF.

"Za najmlađu djecu, kriza (u Siriji) je sve za šta oni znaju. Za maloljetnike koji ulaze u pubertet, nasilje i patnje nisu samo uništili njihovu prošlost nego će oblikovati i njihovu budućnost", izjavio je šef UNICEF-a Anthony Lake.

UNICEF navodi da su sukobi u Iraku natjerali na bijeg 2,8 miliona djece.

U Siriji, kriza je počela 15. marta 2011. godine miroljubivim demonstracijama koje su u krvi ugušene, što je izazvalo građanski rat u kojem je bilo 210.000 mrtvih, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Kriza je postala složenija jačanjem terorista iz organizacije Islamska država koja kontrolira više regija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: