{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Siriji i Iraku 14 miliona djece trpi nasilje

F
12.3.2015. u 21:21
12
22
U Siriji i Iraku 14 miliona djece trpi nasilje
12
U Siriji i Iraku 14 miliona djece trpi nasilje
Oko 14 miliona djece trpi zbog sukoba koji razaraju Siriju i jedan dio Iraka, saopćio je u četvrtak UNICEF izrazivši žaljenje zbog nasilja i patnji koji će im obilježiti budućnost.
"Zbog sukoba u Siriji koji ulazi u petu godinu, situacija više od 5,6 miliona djece u zemlji i dalje je očajna", navodi se u saopćenju UNICEF-a objavljenom povodom četiri godine rata u Siriji.

Prema podacima ove UN-ove agencije, do dva miliona sirijske djece žive u zonama kojim se ne može dostaviti humanitarna pomoć, a oko 2,6 miliona djece se ne školuje.

Oko dva miliona sirijske djece postali su izbjeglice u Libanu, Turskoj, Jordanu i drugim zemljama, uz 3,6 miliona djece iz "osjetljivih zajednica" u ovim zemljama domaćinima, smatra UNICEF.

"Za najmlađu djecu, kriza (u Siriji) je sve za šta oni znaju. Za maloljetnike koji ulaze u pubertet, nasilje i patnje nisu samo uništili njihovu prošlost nego će oblikovati i njihovu budućnost", izjavio je šef UNICEF-a Anthony Lake.

UNICEF navodi da su sukobi u Iraku natjerali na bijeg 2,8 miliona djece.

U Siriji, kriza je počela 15. marta 2011. godine miroljubivim demonstracijama koje su u krvi ugušene, što je izazvalo građanski rat u kojem je bilo 210.000 mrtvih, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Kriza je postala složenija jačanjem terorista iz organizacije Islamska država koja kontrolira više regija.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: