|

U Siriji bjesne borbe dok je u toku mirovna konferencija u Švicarskoj

U Siriji bjesne borbe dok je u toku mirovna konferencija u Švicarskoj
0
F
FENA
22.1.2014. u 19:23
25
komentara
0

dijeljenja
U Siriji bjesne borbe dok je u toku mirovna konferencija u Švicarskoj
Vladine snage su u srijedu bombardirale pobunjeničke sektore oko Damaska, Alepa i Homsa, dok je u Švicarskoj započela međunarodna mirovna konferencija koja je okupila režim i opoziciju prvi put od početka sukoba u martu 2011. godine.
Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (OSDH), vladine trupe su bombardirale pobunjeničke položaje u zoni Sajdnaja, sjeverno od glavnog grada, dok je nedaleko odatle poginulo 10 vojnika od kojih su tri oficira u sektoru Zabadani.

Vojni helikopteri su bombardirali sektore u pokrajini Hama uz pomoć buradi napunjenih eksplozivom, dodala je ova organizacija koja se oslanja na široku mrežu aktivista i medicinske izvore širom zemlje.

U Homsu, gdje su sektori koje drže pobunjenici u opsadi već gotovo 600 dana, vojska je bombardirala četvrt Waar, gdje se sklonilo nekoliko hiljada izbjeglica nakon što su pobjegli od sukoba u drugim četvrtima grada.

"Situacija na terenu se uopće nije promijenila i pored toga što su započeli pregovori u Švicarskoj. Na svim frontovima se još vode krajnje oštri sukobi, kao i u utorak", naglasio je direktor OSDH-a Rami Abdel Rahman.

Na još jednom frontu, pobunjenici su se borili s džihadistima Islamske države u Iraku i Levantu (ISIS, povezan s el-Kaidom) na sjeveru Sirije. Jedno dijete je poginulo u pucnjavi između pobunjenika i ISIS-a u Darkušu, u pokrajini Idleb.

Džihadisti se ustvari suočavaju od početka mjeseca s ofanzivom nekoliko koalicija pobunjenika. Ogorčeni zbog zloupotrebe koju pripisuju ISIS-u i njihove želje za hegemonijom, oni su okrenuli svoje oružje protiv bivših saveznika u borbi protiv režima.

Sirijska opozicija pozvala na istragu u režimskim zatvorimaS druge strane, šef Koalicije sirijske opozicije Ahmad Džarba pozvao je na međunarodnu istragu u zatvorima režima, nakon pojave izvještaja koji optužuje vlast za sistematska mučenja.

"Tražim međunarodnu istragu putem nezavisne komisije koja bi posjetila sigurnosne režimske centre i zatočeničke centre koji šire smrt i mučenje", izjavio je Džarba na uvodnoj sesiji konferencije Ženeva II u švicarskom gradu Montreuxu.

Izvještaj u kojem se optužuje režim za masakre i mučenje u velikoj mjeri, nedavno su napisala trojica bivših međunarodnih tužitelja.

Oni se pozivaju na svjedočenja jednog dezertera, zajedno sa 55.000 fotografija 11.000 zatvorenika koji su umrli između marta 2011. i augusta 2013. godine, koje su se nalazile na jednoj internetskoj stranici, nepoznatoj iz sigurnosnih razloga.

"Vidimo da Assadov predstavnik odbija prekinuti ubistva i državni terorizam koji vode oružane prorežimske bande", rekao je Džarba, aludirajući na Valida Mualema, sirijskog ministra vanjskih poslova, koji je sjedio ispred njega.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...