BiH
0

Fra Marković: Za mene je Assad zločinac

FENA
"Revolucija u Siriji - tri godine stradanja jednog naroda“ naziv je tribine koja je večeras održana u organizaciji Centra za napredne studije u Sarajevu i Udruženja bosansko-sirijske solidarnosti (UBSS), u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Uvodničari tribine bili su dr. Ahmet Alibašić, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i Muhamed Jusić analitičar.

Kako je Alibašić kazao, večerašnja tribina je fokusirana na humanitarni aspekt krize u Siriji, jer je iz bosanske perspektive to možda najrealnije.

Govoreći o samom konfliktu u Siriji, Alibašić je kazao da, ostavljajući Božiju intervenciju po strani, ovakvo stanje moglo bi potrajati pet do deset godina.

"Sa ovoga skupa želimo apelirati na našu javnost kada se ukaže prilika da podrže humanitarnu pomoć i napore da se olakša stradanje i patnja sirijskog naroda", poručeno je.

Procjene govore da u ovom trenutku devet miliona Sirijaca treba podršku, da je više od četiri miliona raseljenih unutar Sirije, više od dva miliona je van zemlje, a ima i onih koji su u svojim domovima i trebaju podršku.

"Prateći situaciju u Siriji, mi Bosanci trebamo zahvaliti Bogu što imamo blagodat, mir i trebamo ga ljubomorno čuvati. Ljubomorno treba čuvati postignuti nivo mira i prosperiteta. Političari i vođe trebaju biti svjesni da ni jedna politička pozicija nije vrijedna sukoba i nereda, ali da i građani budu svjesni da bez obzira što mnogima nije dobro, može biti i mnogo gore", poruka je Alibašića.

Fra Ivo Marković (Foto: Anadolija)
Fra Ivo Marković (Foto: Anadolija)

Fra Ivo Marković je često boravio na seminarima u Jordanu sa sirijcima, u organizaciji međunarodnih mirotvoraca, te im je u razgovoru naveo situaciju u Bosni i Hercegovini, „kako smo mi zaustavili rat, kako smo se mi osjećali, jer se oni sada osjećaju zaboravljenima“.

Prisjećajući se rata, fra Marković kaže da su Engleska, Francuska i Rusija bili na strani Srba, Njemačka, nešto malo Evrope na strani Bošnjaka i Hrvata, a mi smo u biti bili ovdje prepušteni sami sebi, ali smo uspjeli angažirali ljude vani“.

"Kada su vidjeli taj naš model, ispunili su se nadom, pa smo radili planiranje, kako doći do cilja, kako ga ostvariti, a moje im je iskustvo bilo obogaćujuće. Posjetio sam bolnicu i izbjeglički kamp na granici sa Jordanom, koji je u pustinji. Imaju osnovne životne namirnice, hrane, vode, također su i bolesnici i djeca dobro zaštićeni, za razliku od naše djece u ratu, al opet mislim da bi Bosna mogla puno pomoći jer imamo dosta iskusnih ljudi, preporučio sam i našim vlastima, pa bismo se trebali malo više dolje uključiti", kaže fra Marković.

Naglašava da pokreće susrete i razgovore da se pomogne sirijskom narodu, te da je u kontaktu samo sa sirijskom opozicijom.

"Bio sam gost sirijske opozicije, oni su htjeli demokratiju i malo više slobode. Krenuli su energijom 'arapskog proljeća'. Za mene je Assad zločinac, jer je na mirne demonstracije uzvratio brutalnošću", ističe Marković.

Fra Marković je pomogao i sirijske medije da se organiziraju, da drže svijet budim što se tiče Sirije.

Analitičar Jusić je naglasio da bez obzira na trenutno stanje u Siriji, "moramo se vratiti na početak, a to su legitimni zahtjevi naroda koji je tražio reforme, a ne režima, a vlada Bashara Al Assada uzvratila je na brutalan način“.

Pojašnjava da to što nije bilo centralne sirijske komande ili što nije bilo organiziranijeg nastupa opozicije, ne znači da je sirijski narod odustao od reformi. Pojavile su se paravojne formacije koje niko ne može da kontroliše, iako je bilo nastojanja da se stvori krovna organizacija, ali neke vođe nisu bile spremne, da to urade, ipak ne umanjuje otpor sirijskog naroda i odgovor na brutalnost koju su doživjeli.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Ima nekoliko opozicionih organizacija, kurdskih, kršćanskih, muslimanskih između kojih nema sukoba i koji su legitimni predstavnici sirijskog naroda, za razliku od IDIŠ organizacije iz Iraka, koja je bila ogranak Al-Qaide te su počeli su djelovati u Siriji što je Assadu odgovaralo da završi posao na najbrutalniji način.

"Iako postoje drugi veći problemi, međunarodna zajednica mora djelovati politički i humanitarno. Više je nemoguće ignorisati humanitarnu katastrofu koja se dolje dešava. Nespremnost međunarodne zajednice da se bavi problemima gurnula je u sjenu humanitarnu katastrofu, ali ako ne možemo riješiti politički problem, mi možemo riješiti humanitarni", istakao je Jusić.

Od 18. marta 2011.godine, kada je pao prvi građanin Sirije, režim Bashara Al Assada ubio je više od 146.000 sirijskih civila, od toga 13.000 žena i 14.000 djece, Broj zatvorenih civila je više od 215.000, među njima je 9.000 djece ispod 18 godina, 5.000 žena i 835 medijskih aktivista.

Više od 6.500.000 civila je napustilo svoje domove i raseljeni su širom Sirije, dok je 3.500.0000 civila izbjeglo izvan zemlje, od toga je jedan milion djece.

Vojna akcija koju snage režima sprovode u sirijskim gradovima i selima prouzrokovala je više od 1.200.000 srušenih kuća, porušeno je 194 bolnica, 1.451 džamija i 36 crkava. Snage režima srušile su 3.800 škola a 1.200 škola pretvorili u logore i zatvore, dok je 1.500 škola pretvoreno u centre za smještaj izbjeglica i raseljenih.