Velike kazne
25

U Singapuru od danas na snazi zakon protiv širenja lažnih vijesti

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Singapurski zakon o zabrani širenja lažnih vijesti stupio je danas na snagu, a svi oni koji ga prekrše morat će se suočiti s velikim novčanim ili zatvorskim kaznama.

Pod zaštitom internetskih zakona o lažima i manipulacijama, nezakonito je širenje "lažnih činjenica" u slučaju da te informacije mogu biti štetne za sigurnost Singapura ili njegove prijateljske odnose s drugim zemljama.

Ministri iz vlade mogu odlučiti da li će se lažne vijesti brisati ili će se uz njih postaviti ispravka informacije. Oni se osim toga mogu obratiti kompanijama poput Facebooka i Googlea kako bi one blokirale račune ili stranice koje šire lažne informacije.

Određene su i finansijske kazne za pojedince koji budu kršili zakon, najmanje iznose oko 36.000 dolara, a krivci osim toga mogu zaraditi pet godina u zatvoru. Najviše kazne su pak 73.000 dolara i do deset godina u zatvoru. S druge strane, kompanije koje prekrše ovaj zakon morat će platiti čak 735.000 dolara.

Singapurski ministar unutrašnjih poslova naglasio je kako će ministri morati objasniti zašto je dio sadržaja lažan ako naručuju uklanjanje ili ispravak te kako neće moći proizvoljno donijeti odluku.